середу, 15 червня 2011 р.

Ще кілька слів про Портал наукової періодики та PubMed Central

На додаток до вчорашнього посту: Деякі видавництва не тільки мають "зелену" політику, а отже дозволяють розміщувати в репозитаріях постпринти без будь-яких застережень, але і роблять це самі! Перший (бо наш!) приклад: Портал наукової періодики від Вернадки. Журнали самі "здаються" до розміщення тут. Але не перший в часі, бо "зелену" політику для журналів та авторів вже давно вимагає Національний Інститут Здоров'я США, зобов'язуючи розмістити всі результати дослідження, фінансовані Інститутом, в цифровому архіві PubMed Central (PMC) не пізніше, ніж 12 місяців після публікації. Адже кошти держави та платників податків в США на розвиток медицини мусять бути "відпрацьовані" таким от публічним доступом до інформації. Гарно, правда ж?
В переліку журналів, які за вимогою NIH автоматично розміщують ВСІ публікації до PMC вже понад 1000 назв! А ще ж є "гібридні" журнали, які розміщують лише вибрані статті, див. тут.
Деякі з цих журналів - журнали відкритого доступу, і для них не дивина така "зелена" політика. Але значна частина журналів - від комерційних видавництв, за якими дуже цікаво нині спостерігати у їх ставленні до ВД. Експерименти тривають, ВД наступає, і як на мене, і в першому, і в другому прикладі, коли політика приймається "зверху" це спрацьовує набагато швидше та ефективніше:-). Хай сперечаються про легітимність нашого порталу, а щоденне завантаження - 300 тисяч! Хай видавництва лобіюють Конгрес США з вимогою пом'якшення публічної політики NIH, а в PubMed Central вже понад 2 мільйони статей!
     До речі, Ви додали обидва приклади (Портал наукової періодики та PMC у Ваші списки корисних ресурсів на сайті? а закаталогізували в каталоги? Молодці!

Немає коментарів:

Дописати коментар