четвер, 23 червня 2011 р.

"Лицензия - ловушка или выход из тупика"

Порядок використання комерційної електронної інформації в світі зазвичай регулюється договірними угодами, відомими як ліцензії. Вони всебічно описують умови стосунків між постачальником інформації (видавництвом чи агрегатором) та бібліотекою. Це досить новий вид документів, що з'явився лише в епоху е-ресурсів, а в нашій країні до того ж, цю "мороку" з ліцензуванням, здебільшого, взяли на себе Консорціуми, що допомагають нам у передплаті та доступі до ресурсів: Інформатіо, УРАН, ELibUkr та ін. Поза тим, ліцензія - вкрай важлива складова цивілізованого "життєвого циклу" е-ресурсів в наших книгозбірнях, яку не можна ігнорувати. Ми хочемо працювати в цивілізованому правовому полі, вільному від "гри по понятиям", і міркувань на кшталт "ми ж хотіли як краще, бо ж ми бібліотека: "не корысти ради, а токмо...". Це розмова несерйозна і недостойна професіоналів, якими ми себе вважаємо, чи не так? Кожній бібліотеці, що надає доступ до е-ресурсів дуже важливо досить серйозно поставитися до підготовки, підписання та виконання ліцензійної угоди. Або поцікавитися умовами дії такої ліцензії у разі, якщо дістає такий доступ від третіх осіб (установ). Обіцяю підготувати відповідну детальнішу інформацію, трохи про це є моїй книжці.. А поки для охочих рекомендую:
1. Принципи ліцензування від ІФЛА, 2001
2. Презентацію від Ірини Разумової (Консорціум Неикон, Росія) "Вопросы авторского права при использовании электронных ресурсов" (зверніть увагу на частину "Лицензия - ловушка или выход из тупика".
3. Приклади ліцензійних угод від різних світових видавництв - на чудовому сайті-помічникові бібліотек в укладанні ліцензій тут

Отже, шановні колеги, перш ніж "на весь світ" оголошувати на власному сайті паролі доступу до ресурсу, або ж іншим шляхом "передавати" їх комусь, налаштувати офф-кампус чи проксі-доступ, дозволяти завантажувати і пересилати статті стороннім користувачам і т.п., зазирніть все ж в ліцензію, чи маєте ви на це законне право. Чи запитайте про існування ліцензії у тих, хто такий доступ пропонує.

Немає коментарів:

Дописати коментар