вівторок, 1 листопада 2011 р.

Про тринадцятий критерій і не тільки

Всім вітання в цей чудовий (принаймні в Києві теплий !) осінній день з магічною датою: 1.11.11! Завжди незбагненно любила листопад найбільше за всі інші пори року, можливо за особливий шурхіт осіннього листя? особливу вдячність останнім теплим сонячним промінчикам? за насичені літньою енергетикою стиглі грона винограду ? Чи з почуття провини перед місяцем, який ніхто не любить (нема свят, дощить, передчуття довгої зими), і не помічає як бездомного  пса?...
  Але ж гарно як нині після напруженого робочого дня та всіляких інших буденних клопотів-справ, заварити свіжого чаю (шоколаду?), і почитати щось особливо приємне-цікаве! Ну, а якщо ще й корисне...
Рекомендую: Цілих дві цікаві статті архівовані в ELibUkrOA від дослідника з Національного Аграрного Університету Анатолія Шостака: Індекс Хірша і авторитет вченого та Наукометрія як засіб інтеграції у світовий інтелектуальний простір. Перша присвячена "одному з 28-и критеріїв (Для оцінки дослідницького університету) , а саме – тринадцятому, де сказано: університет повинен опублікувати у середньому протягом року не менш як 150 статей у фахових виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних (Web of Science, Scopus) за останні 5 років". Якщо чесно, не тільки цьому, автор намагається відповісти на здавалось би риторичні питання: "Чи потрібна Україні власна національна система науково-технічної інформації і яка роль держави в її управлінні? Чи потрібні Україні власні генератори інформаційних ресурсів і якщо «так», то які інформаційні ресурси повинні підтримувати інноваційну економіку? Чи потрібна Україні власна наукометрична система, а може достатньо використовувати зарубіжні, у першу чергу Science Citation Index (SCI) фірми Thomson Scientific і Scopus ..., для прогнозування української науки і оцінки продуктивності українських вчених? ".
Отож, смачного чаювання й читання. Обговоримо?

14 коментарів:

  1. Опа! У мене з'явивсь "однодумець"! Стаття Наукометрія як засіб... Закінчення С. 11. Наші думки щодо uadSearch збігаються... Навіть би так сказав - часами надто дослівно:D

    ВідповістиВидалити
  2. А я про листопад - також люблю цей місяць...Статті почитати треба, однодумців багато, пане бібліотекарю, тільки щоб і справді не дослівних:)

    ВідповістиВидалити
  3. ПБ, радіти треба, Ваша творчість стає народною, якщо нарід цитує як власні "мислі":-)

    ВідповістиВидалити
  4. Я теж про листопад, адже саме в цьому місяці, коли час повертається трошки назад і дає можливість зайво поспати після вечірнього чаювання та шоколадування з читанням, Національна парламентська бібліотки України проводить ІІІ Всеукраїнську Школу Методиста!

    ВідповістиВидалити
  5. Вітання! А де програма Школи? і як на неї потрапити?

    ВідповістиВидалити
  6. а ще: про шоколад, по секрету: там, де Андріївський узвіз впадає в Поділ (на місці колишньої галереї Чичкана) відкрили Львівську майстерню шоколаду... Смачно, не то слово. І знову ж майже листопадове "Шоколадом лечить печаль":-) Рекомендую!

    ВідповістиВидалити
  7. Потрапити на Школу можна лише в якості слухача (відвідувача): http://profy.nplu.org/index.php?lng=uk
    Тут же натискаєте на кнопочку і там є програма заходу. Триватиме з 7 по 11 листопада. ... А щодо печалі - вона вже майже не лікується...

    ВідповістиВидалити
  8. Аноніме, а що таке "доповідь-візуалізація"? Шикарна програма! Але нічого про е-ресурси, тож навряд чи...:-)
    А печаль - лікується!

    ВідповістиВидалити
  9. Пан бібліотекар радісно повідомив, що це він відкрив українцям грецький "Квадропошук" і що його "часами" вживають. Добре, що не "сутками". На "сутки" повідомлення з 10 слів явно не вистачить. Що то значить - філолог з "вишукарки":)) Запишу неологізм цього достойника (ба, науковий термін!)собі у актив:)

    ВідповістиВидалити
  10. «Чого то часами, як сяду за діло…»

    @Могилянська Бібліотекарка: Прочитав у скриньці усі видалені коментарі... Чи була така потреба? - Діло Ваше.

    @Анонім: Переконаний, що у будь-якій сварці винний той, хто розумніший. Тому пробачте мене, що так нерозважливо став перечити. Усіляких Вам творчих успіхів, гараздів та звершень.

    ВідповістиВидалити
  11. "Пошто ты боярыню обидел?"...
    Ну, а я тут при чім? Розвели тут сварку, тож видалила обох... І Вам успіхів, гараздів і звершень.

    ВідповістиВидалити
  12. Повертаючись до роботи Наукометрія як засіб...

    А ще цікаво порівняти роботу Сергея Попов Как улучшить индекс Хирша? Від Традиційно результативність вченого... (сторінка 8) і аж до ...ніж найкращий, але за примітивною базою (сторінка 11)!

    ВідповістиВидалити
  13. Оскільки начебто виникли різночитання у архівованій в ELibUkrOA статті (вордівський файл), знайшла посилання на першоджерело. Отже, стаття "Наукометрія..." була опублікована в журналі "Сучасна освіта", № 11, 2011. Повний текст з сайту журналу тут - http://s-osvita.com.ua/content/view/799/
    Охочим звірити тексти. Буде час, зроблю це теж.
    Ще раз: ELibUkrOA не бере на себе функцію рецензування чи будь-якого контролю, редагування чи уточнення вихідних даних. Стаття самоархівована автором у тій версії, і з тими метаданими, яку він надіслав.

    ВідповістиВидалити
  14. ...Охочим звірити тексти. Буде час, зроблю це теж...

    Можете розпочинати звірку відразу з перших абзаців - ИНДЕКС ЦИТИРОВАНИЯ – ИНСТРУМЕНТ, А НЕ ЦЕЛЬ!

    ВідповістиВидалити