четвер, 23 червня 2011 р.

Контрафактна книжкова продукція як загроза існуванню легального національного книговидання

24 червня о 10.30 в інформаційному агентстві УНІАН (м.Київ, вул. Хрещатик, 4) Правління Укр.Асоціації Видавців та Книгорозповсюджувачів проводить прес-конференцію на тему «Паперова та електронна контрафактна книжкова продукція як загроза існуванню легального національного книговидання». В пресовому повідомленні від УАВК, зокрема, зазначено: " Одним із головних чинників такого стагнаційного стану національної книги є тотальне засилля на книжковому ринку України контрафактної або піратської книжкової продукції, що призводить до тяжкого фінансово-економічного стану легально діючих видавництв та видавничих організацій. Якщо ще донедавна «піратська» продукція мала виключно традиційний паперовий вигляд, а отже вимагала від виробника контрафакту значних зусиль і коштів та мала певні обмеження в накладах книжок і способах та ареалах їх поширення, то з розвитком мережі Інтернет та появою пристроїв для читання електронних книжок вартість піратського копіювання стала настільки мізерною, що дозволяє робити його будь-кому, а ареалом поширення контрафактного електронного контенту стає весь світ. Тобто в нинішніх умовах легальний видавець опинився під подвійним ударом людей не надто моральних, які фактично своїми несанкціонованими діями позбавили його можливості не тільки отримати прибуток від виготовленого ним на законних підставах мистецько-інтелектуального продукту, захищеного авторським правом, а й навіть, хоча б частково, покрити видатки, понесені ним при підготовці видання та виплат гонорару авторові. Таким чином, виробниками паперового та електронного контрафакту грубо порушуються статті 435, 440, 441 та 443 Цивільного Кодексу України та статті 7, 15 Закону України «Про авторське право і суміжні права». "Несанкціоноване тиражування та електронне копіювання різножанрової літератури, її продаж і розміщення для вільного чи платного скачування в мережі Інтернет, будучи по суті злочином, на жаль, не стала предметом переслідування з боку правоохоронних органів, для яких контроль над виконанням громадянами держави її законів є професійним обов’язком".
   Колеги, долучайтесь до обговорення, якщо Вам відомі факти порушення, не будьте байдужими. Ми ж хочемо жити в цивілізованій країні, чи не так? Новини з прес-конференції обіцяю завтра.

11 коментарів:

  1. А до речі, яка процедура притягнення? Знаєте? От що це значить - не стала предметом переслідування з боку правоохоронних органів?

    Я так розумію спочатку потрібно встановити факт порушення. Зобачило в-во і повідомило. Потім встановити особу власника. Провайдер повинен надати інформацію, чи це суперечить закону про персдані? Припустимо - взнали. Довели до суду і там встановлюють розміри збитків.

    Імхо, навіть одну таку справу правоохоронці можуть СПРАВДІ розслідувати дооооовго... Разом з тим, крім випадку з в-вом Малковича, не чув, щоб юристи видавництв воювали з якимсь сайтом. Хтось чував?

    ВідповістиВидалити
  2. У нас - поки дійсно ні. "Чувала" про Росію, особливо нині з дисертаціями... Але це не привід нам порушувати, чи не так? Бібліотеки (і бібліотекарі) поважають інтелектуальну власність. І вірять у верховенство права в цілому, сподіваюсь.

    ВідповістиВидалити
  3. У дописі мова не про бібліотеки, а про видавництва. Без активності видавництв правоохоронцям мабуть теж не легко доводити верховенство права?!

    ВідповістиВидалити
  4. Звичайно. Тому видавці і б"ють на сполох, адже за словами О.Афоніна, від 30 до 50% усієї книжкової продукції, яка реалізується в Україні, підробки... І "піймати" за руку "лівака" ді1сно складно. Що робити? Послухаю завтра, що пропонується.

    ВідповістиВидалити
  5. Новини з прес-конференції: "Українське законодавство - повноцінне, але правовиконання шкутильгає!" (адвокат О.Дроздович). Численні факти порушень, численні вже судові позови, видавці вже не просто спостерігають, а пропонують рішучі дії. В т.ч. на упередження протиправних дій бібліотек по скануванню-органзіації доступу до видань. Запис викладу пізніше.

    ВідповістиВидалити
  6. ...УАИК понимает, что самостоятельно, без соответствующей поддержки со стороны государства...

    Хороший фахівець ІТ зможе розшукати пірата, юрист зможе провести виховну бесіду... гадаю серйозні видавництва вже обзавелись такими працівниками.

    А якщо сайт, подібно як кредити беруть, зареєструють на якогось безхатченка?! Сторона государства буде рік і більше це розплутувати:(

    ВідповістиВидалити
  7. Ще трохи відео з прес-конференції, даруйте за якість, але див. тут
    і ще тут

    ВідповістиВидалити
  8. Цікавий коментар strng: Казали б уже як є: інтернет нам не подобається, ми його не розуміємо, оскільки в принципі не спроможні розуміти. Закрийте його нафіґ, любий президенте і любий прем'єре.

    ВідповістиВидалити
  9. Цікаво до теми від сусідів: Электронная библиотека «Руниверс» выиграла суд против Исторической библиотеки (ГПИБ)-http://internet.cnews.ru/news/line/index.shtml?2011/01/24/424495

    ВідповістиВидалити
  10. ...библиотека «Руниверс» выиграла суд...

    Хороший приклад боротьби з copyfraud. Шкода, але це може стримувати бібліотеки від оцифрування.

    ВідповістиВидалити