середу, 16 березня 2011 р.

"Мы в город Изумрудный идем дорогой трудной"

"Элли схватила\n Тотошку на руки и закружилась ... - Ура! Мы возвращаемся домой — на Родину, в Канзас!"
   Містечко Лоуренс, що в серці степового Канзасу, посеред США, порадувало незвичною тишою, білосніжним снігом, і дзвонами. А ще -  затишними одно-двоповерховими будиночками - справжня Америка!  А ще - чудовим університетом і новими знайомствами.  
      Мала два виступи - вчора про наші реалії відкритого доступу, нині - про бібліотечну справу на пострадянському просторі:-) Дуже  доброзичлива атмосфера, багато цікавого. Я мріяла тут побувати, бо Університет Канзасу - перший в США публічний (фінансується штатом) університет, який прийняв в лютому 2010 обов'язкову політику відкритого доступу до всіх публікацій дослідників. Рекомендую зазирнути на сторінку бібліотеки, відділу цифрових досліджень та власне репозитарію  KU ScholarWorks. Університет заснований 1866 р., нині тут понад 30 000 студентів та 2450 викладачів. Якщо все населення містечка - 90 тисяч, то сміливо можна сказати що кожен третій в місті  - студент! Чудовий кампус на мальовничих пагорбах. Ну, і звичайно, як в кожному американському університеті - чудова бібліотека, вірніше 7 окремих підбібліотек (кожна в окремій будівлі) в університетському містечку.  Кожна має 3-5 поверхів, всі умови 
і для книжок (всі фонди, крім рідкісних в спеціальній бібліотеці) - відкриті. Та й рідкісні - яке чудове рішення, не в закритих сховищах, а за склом.  У фонді не лише  книги, журнали, фільми, музика, електронні ресурси, досить потужні і інколи несподівані спеціальні колекції. 
 
Як вам наприклад, колекція автомобільних знаків штату Канзас???
 
 
 
...і для читачів. Тут є де і попрацювати, 
 
 і відпочити. 
Хочеш посканувати? Жодних проблем, самообслуговування: підходь до сканерів, і скануй скільки потрібно. Безкоштовно!  
Прийшов без власного комп'ютера? Теж  не проблема, бібліотека "позичить" (щоправда користуватися лише в стінах бібліотеки)    

  
Проблеми з власним комп'ютером? Підходь до спеціального працівника - допоможе!  Зверніть увагу на вивіски: 
     Треба щось роздрукувати? Можна теж в бібліотеці, (поодинокі комп'ютери з принтерами на різних поверхах, працює картка університетська),  або якщо лінь самому (чи багато)  - замов в копі-центрі "Print on demand"  (друк на замовлення). Роздрукують і переплетуть.Вартість от  такої гарно переплетеної книжечки  (що на стелажі)  - 5-8 доларів.  
Цікаво, що багато робіт замовляють тут з репозитарію (навчальні матеріали, передусім), дійсно важко  читати в електронному вигляді чи  облом роздрукувати самому?








   От тільки, якщо забув раптом  викласти зброю:-), в бібліотеку не можна:-) 
   

     




    До побачення, містечко Лоуренс, і прекрасний університет. Завтра знов в мандрівку!                                  

 
 
 
 
 


 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар