вівторок, 8 лютого 2011 р.

Видавництво Wiley-Blackwell та Відкритий доступ

    У 1807 році 25-річний Чарльз Вайлі (Charles Wiley) відкрив невеличку друкарню в будинку номер 6  на вулиці  Reade Street,, що на нижньому Мангетенні в Нью Йорку. З того часу розпочинається історія одного з найбільших  в світі наукових видавництв  John Wiley & Sons. В кінці  20 століття  видавництво «поглинуло» ще кілька  (наприклад, в 1999 – за $58 млн. було придбано в-во Pearson Education's, за $81 млн.San Francisco-based Jossey-Bass, в 2001- Hungry Minds, Inc. за приблизно  $185 млн., і нарешті в 2007 «всього лише» за  $1.1 billion (£572 million) – відоме британське видавництво Blackwell Publishing (Holdings) Ltd. (здається, це була найбільший  в історії видавничої справи  контракт). Непоганий шопінг, чи не такJ? Взагалі про історію поглинання цим видавництвом інших можна написати окрему історію…
         Нині ж потужне видавництво в галузі науки,техніки, медицини Wiley-Blackwell  публікує щорічно понад 1500 назв рецензованих журналів та  1500+ нових книг, як друкованих так і в електронному форматі.  За понад 200-літню історію Wiley випустив в світ роботи понад  400 Нобелівських лауреатів в галузі літератури, економіки, психології та медицини, фізики, хімії і навіть в галузі миру.   
     Звичайно, комерційне видавництво працює заради прибутку, і журнали та книжки Wiley-Blackwell  досить дорогі. Я поки не знаю жодної бібліотеки в Україні, яка дозволила б собі, скажімо, повний доступ до е-журналів видавництва.  Можливо, якісь бібліотеки купують окремі друковані видання.. 
 Але – не забуваємо, що ДОСТУП ДО РЕФЕРАТІВ статей, як і в більшості інших комерційних видавництв – ВІЛЬНИЙ і безкоштовний. Видавництво також бере участь в проектах безкоштовного або дешевого доступу до своїх журналів для країн третього світу і т.д. через проекти HINARI, AGORA, та OARE (перший та останній – доступ в Могилянці та ще кількох ун-тах України). .
Вільний доступ.
 Я вже писала писала  про експерименти комерційних видавництв з відкритим доступом, наприклад Oxford UP. Не оминула ця тенденція і Wiley-Blackwell, видавництво підтримує дві різні моделі відкритого доступу, і гібридну (частково відкритий доступ до певних статей в комерційних журналах), і повністю «золоту» (журнал вільного доступу, абсолютно повністю безкоштовно доступний користувачеві).
Про перший -  OnlineOpen: гібридний варіант відкритого доступу до більш ніж 500 журналів можна почитати і знайти «вільні» статті тут. 
Ці журнали доступні через Wiley Online Library та містять в кожному числі частково вільні для доступу статті. Серед журналів:  Journal of Evolutionary Biology, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Protein Science та Stem Cells.  Ще якісь назвибезкоштовні для доступу після певного періоду. Політики цих журналів (видавництва) дозволяють  автору розміщувати свої статті також  в тематичні чи інституційні репозитарії.   Статті зберігаються також в PubMed Central (PMC) - з 6-місячним ембарго після публікації.

Другий проект Wiley Open Access -  інфо тут - зовсім нова программа, запуск якої відбувся 1 лютого 2011) - ТРИ нових  журнали відкритого доступу:  MicrobiologyOpen, Ecology and Evolution, Brain and Behavior. Всі три - рецензовані наукові журнали, які, переконані їхні редколегії,  сприятимуть швидкому розповсюдженню результатів досліджень, дослідницьких звітів, теоретичної та емпіричної інформації у галузях мікробіології, екології, неврології, психології і психіатрії.  Ці журнали публікуються під ліцензією  Creative Commons Attribution Non-Commercial License, яка дозволяє використовувати, розповсюджувати, копіювати, тощо статті  без узгодження з автором чи видавництвом (за умови, звичайно, некомерційного використання).
Бізнес-модель цих журналів, як і гібридних : плата з авторів. .

 Як завжди: науковцям - читайте, використовуйте, бібліотекаріям -розкажіть про журнали користувачам! 

Немає коментарів:

Дописати коментар