вівторок, 15 лютого 2011 р.

З Днем народження, Відкритий Доступ!

     14 лютого виповнилось 9 років  Будапештській Ініціативі Відкритого Доступу (BOAI -  Budapest Open Access Initiative) - першій в світі спільній декларації учених, бібліотекарів, інформаційних фахівців, які на конференції у  Будапешті  в грудні  2001р. розглядали різні шляхи наукової комунікації в епоху Інтернету, зокрема пошуки моделей оперативного та дешевого (безкоштовного для користувачів) розповсюдження наукових знань (через препринти та постпринти наукових рецензованих статей, а також інших наукових публікацій, таких, наприклад, як тези дисертацій, матеріали конференцій тощо).
      "Під «відкритим доступом» до цієї літератури ми розуміємо її доступність через публічний Інтернет, що дозволяє будь-якому користувачеві читати, завантажувати, копіювати, розповсюджувати, друкувати, шукати чи через посилання зв’язуватися з повними текстами статей, використовувати їх для індексування, при створенні програмного забезпечення чи будь-яких інших законних цілей без фінансових, юридичних чи технічних бар'єрів, крім тих, що пов'язані з доступом до Інтернету. Єдине обмеження на відтворення та розповсюдження та єдиний аспект, що стосується копірайту, — надання авторам права контролювати цілісність своєї роботи та права на посилання та цитування" - так вперше було проголошено про Відкритий Доступ. 
        Ініціатива проголошує основні принципи використання нових можливостей електронних видань для забезпечення широкого доступу та обміну думками науковців. Відкритий доступ працює за принципом покриття всіх коштів за рахунок автора чи його інституції, і потім безкоштовного доступу всіх охочих, на відміну від існуючих моделей через організацію передплати (коли кошти покриваються тим, хто хоче отримати інформацію).
        Декларація вступила в дію14 лютого 2002 р. За перші 9 років вона значно змінила парадигму наукової комунікації в цілому: понад 25 мільйонів наукових статей, дисертацій, матеріалів конференцій, презентацій, навчальних матеріалів тощо нині ВІЛЬНО доступні в Мережі. Їх представляють 6152 назв академічних журналів ( в Директорії журналів вільного доступу}та понад 2000 відкритих електронних архівів (репозитаріїв), серед яких вже 27 - українських! 
        І хай ще не все остаточно відпрацьовано у моделі відкритого доступу, і хай точаться дискусії (в суперечках народжується істина!), і не так просто "здаються" комерційні видавці  наукових журналів, і хай  вибудовуються нові фінансові моделі  підтримки та розвитку наукових комунікацій, і хай непримиренні опоненти ВІЛЬНОГО ДОСТУПУ ДО ЗНАНЬ вперто "не помічають" переваг, про які все більше і більше свідчить і практика, і  вже численні дослідження  - Відкритий Доступ неминучий! 
         З Днем Народження, Відкритий Доступ! Зростай далі!  Міцній, стверджуйся, формуй Суспільство Знань! Бібліотекарі допоможуть!
   
 
Детальніше про Ініціативу Відкритого доступу та участь України в проектах відкритого доступу читайте хоча б тут  


Немає коментарів:

Дописати коментар