середу, 19 лютого 2014 р.

УДО: Від трудів праведних не наживеш палат каменних?

Знайомтесь: УДО від Російської Державної Бібліотеки. Все, що ця бібліотека збирала-упорядковувала-утримувала багато десятиліть за кошти податків громадян "союзу нерушимого", нині вона ж  з їх дітей-онуків, кому потрібні ці документи, збирається стягти у вигляді "дополнітєльних услуг". 
Ні, нічого не маю проти копіювання-мікрофільмування, бо ж для цього дійсно потрібні якісь додаткові зусилля-витрати. Або електронної доставки документів. Або експертизи - оцінки рідкісних видань чи їхньої реставрації. 
Але ж коли йдеться про основні бібліотечні послуги: замовлення документу, його видача читачу???
І не кажіть, що читачі самі хочуть, бо ж все це здебільшого передбачено "в случае отказа читателя от самостоятельной работы с каталогами". (Вчіть, діти, ББК!) І не кажіть, що читач сам винен, що потрібні йому документи заперли в сховище ген-де ("заказ и доставка документов основного хранения из Химкинского хранилища - 50 тугриків за документ!) - і хто перевірить, що не всі документи раптом там опинились? А для того, щоб перевірити, чи на місці потрібний Вам документ (в Химках, чи на руках) - тра заплатити вже 70 тугриків : "проверка наличия документа на месте (по телефону)". А оформити "абонемент" на рік - 1000 рублів. А сфотографувати одну сторіночку цінного видання (на власну камеру, один кадр!)- 2500 рублів... Найдорожче: "проведение коммерческого мероприятия/концерта":1 день - 3 000 000 - 5 000 000 руб."(це ж що там за такі гроші?!!) За ці ж гроші можна вивчити купу аспірантів (рік повчитися в аспірантурі: 38 000 руб.). Або досхочу наслухатися музики (чи найдешевше - двічі (дозволяється один раз!)  послухати грамплатівку - 20 руб.) 
Мдаа, з тих пір як фінікійці  придумали гроші, світ таки не змінився...

Немає коментарів:

Дописати коментар