пʼятницю, 5 жовтня 2012 р.

Куди пливе корабель е-книги


 Завантажила свою презентацію: E la nave va  (І корабель пливе)…:  Шлях електронної книги в Бібліотеці. Запрошую до обговорення, колеги! 
Нині тут (все ще сонячний Гурзуф)  обговорення важливих тем: Облік е-книг в бібліотеці, Механізми придбання е-книг, Профіль комплектування та зміни в політиці комплектування, правила користування е-читанками (рідерами) в бібліотеках. Узагальнений документ готується, буде оприлюднено згодом. Готова прокоментувати будь-який аспект. Запитуйте! Доповнюйте!    

13 коментарів:

  1. Переглянув, питання - Але ж зміст кіндла змінюється?

    ВідповістиВидалити
  2. В Куточках є нині два типи кіндлів: і звичайний (з повним функціоналом), і обмежений (завантаженим контентом, і більш нічого не можна добавляти-вилучати). З нашої (бібліотечної) точки зору - останній чим не конволют?

    ВідповістиВидалити
  3. 1. В ЕК НаУКМА знайшов "кіндл-конвалют". А "не обрізаний" видається? Як?
    2. Можливо знаєте, здогадуєтесь... - Чому посольство США вирішило дарувати покоцані пристрої?

    ВідповістиВидалити
  4. 1. Cьогдні вся світова художня література вміщується в 300 Гб, а в ipad'і 64 Гб, то думаю що студент всю світову літературу через кілька років може мати з собою.

    2. Якщо в кіндлі 1000 книг (вільних), то в бібліотеці КМА всі каталогізуються як 1 запис в ЕК? НПБУ в "питаннях-відповідях" рекомендує каталогізувати окремо за назвою, а умовне "місце зберігання" вказувати Кіндл.

    3. Що є обьектом видачі, коли видається кіндл?

    4. З іншого боку пристрій завдяки якому можно дивитися кіно, слухати музику, працювати в інтернет, користуватися навгацією називати "книгою" - нелогічно. (про планшети).

    ВідповістиВидалити
  5. К., "вся світова художня література вміщується в 300 Гб" - джерело бдлска!
    НПБУ може реком.як завгодно, норматив.поки нема:-)
    Не кажу, що лише як робить Могилянка, пропоную наш досв.лише.

    ВідповістиВидалити
  6. http://traumlibrary.net/ - навить англійські автори 2000-х є. Це не вся світова література, але можна робити висновки.

    ВідповістиВидалити
  7. В 2002 году компания Google объявила: «Мы оцифруем все книги мира». На сегодня оцифровано 12 миллионов книг. В основном, конечно, это книги на английском языке, но есть и на русском, французском, немецком. Так или иначе 12 миллионов книг – это практически всё, что действительно наиздавало человечество на английском языке.

    Генеральный директор РГБ – кандидат физико-математических наук Александр Вислый

    ВідповістиВидалити
  8. 130 млн. Були свіжіші дані: http://kmalibrary.blogspot.com/2011/01/google-130.html

    ВідповістиВидалити
  9. Взялась узагальнити існуюючий в Україні досвід,надсилайте міркування, колеги!

    ВідповістиВидалити
  10. ТА Ж ВСІ 130 й унікальні! Перегляньте пост!

    ВідповістиВидалити
  11. Шановний Анонім!

    Скажіть будь ласка, якщо В. Шекспіра "Гамлет" видають 100 разів (с середньму кожні два роки) і кожного разу видавництва (видають різні) дають рісні ISBN то це унікальні книги чи ні?

    Для створення е.копии для рідера треба 1 книгу з текстом, а не 100 однакових текстів в різник обкладинках.

    ВідповістиВидалити
  12. Вітання! Так, мова про унікальні назви, Гугелко каже, що 129 млн. Плюс-мінус. Зустрічались дані книговидання по окремих країнах, але Гугелко наче врахували всі аспекти... Побачимо, лишилось оцифрувати ще мільйонів 115:-)

    ВідповістиВидалити