четвер, 12 квітня 2012 р.

Америка, що читає: Бікнижкове



Недавнє американське дослідження засвідчило зростання інтересу до читання у громадян США. Вже 21% американців віддають перевагу е-книжкам, і стали набагато більше й частіше читати, ніж раніше. Хоча, як бачимо понад 70% все ж читають і паперові книги, і слухають аудіокнижки. В середньому за рік користувачі е-читалок прочитують 24 книги, традиційних книг - 15. До того ж (гей, бібліотеки, не спати!): віддають перевагу купівлі книжок (власне контенту), ніж позичанню в бібліотеках. Останніх лише 14%! (48% - купують, 24% - позичають у друзів та ін. На запитання щодо "першого місця" у пошуці книг, 75% - вказують інтернет- книгарні, і лише 12% (!!!) - бібліотеки.
В якості "е-читалок": 42% читають е-книжки через комп'ютери, 41% - юзають для цього Kindles чи Nooks, 29% - мобілки. Серед переваг використання е-книг: оперативність доступу, читання в мандрівках чи "комп'ютинг", а от у читанні дітям та "позичанні книг один одному" перевагу все ще мають друковані видання. Увага: давня дискусія про те, що з е-книжкою некомфортно в туалеті у ліжку вже майже завершена: 45% читають в ліжку е-книжки, і вже лише 43% - друковані.
Взагалі з"явився новий термін: "dual-platform readers": ну, якби бікнижники:-): впевнено і зручно почуваються у читанні і друкованих, і е-книжок (якось непомітно багато хто з нас теж перейшов в цю категорію...)
Дослідження засвідчило також певні зміни в читацькій поведінці та преференціях. 80% у читанні американців займає так зване рекреаційне читання, тобто для задоволення. 78% - "бути в курсі справ". 74% - для досліджень чи слідкування за певною темою.56% - для навчання чи з професійною метою.
От таке, і ще багато чого про Американця, Що Читає.
PS. Із студентських часів згадались давні вже мега-дослідження "Книга и чтение в жизни советского села", "Книга и чтение в жизни небольших городов", Значно більше наших бібліотечних досліджень бібліотечного ж (в бібліотеках, та/чи серед користувачів бібліотек) читання ,що, ясна річ, зовсім не тотожні речі.
Хтось би взявся за дослідження Людини, Що Читає у нас? Адже читаємо  не лише в бібліотеках...

2 коментарі:

  1. Хто б замовив таке дослідження?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якщо би у нас було "Министерство свободного времени":-)... Серйозно, таке комплексне дослідження варто було б у співпраці, скажімо, наших Нац-х бібліотек, Книжкової палати, Асоціації видавців...

      Видалити