понеділок, 21 листопада 2011 р.

Як оцінити статтю у відкритому доступі

Серед частих запитань щодо впливу публікацій у відкритому доступі на індекси цитування, часто звучить скептичною нотою: як  це оцінювати? як відстежити використання? за кількістю завантажень? Хто вимірює це і як? Традиційно відомо, як це працює в традиційній  для наукових журналів метриці.  А як для відкритого доступу? а як оцінити цитування з матеріалів, розміщених в репозитаріях?
Тут вам і
  • Статистика використання статей   -к-ть  переглядів в  HTML, чи  завантаження в PDF чи XML
  • Дані про цитування з Web of Science, PubMed Central, Scopus  та  CrossRef
  • Соціальні закладки з  CiteULike та Connotea
  • Коментарі чи нотатки, що залишають читачі статей 
  • Нотатки чи замітки в блогах, в т.ч. з Nature Blogs, Bloglines та ResearchBlogging.
  • Рейтинги  – знову ж з вимірювання попудярності (затребуваності) тіє чи іншої статті
Щоправда, слід зізнатися що подібних метричних "забавок" ще не часто зустрінеш у видавців чи агрегаторів, до того ж автори цього проекту теж зазначають про деякі похибки, бо ж перші спроби... А про те, що метрики онлайнової  інформації  різняться і для різних типів статті, і від галузі знань, і від піків "активності" звернень тощо - ми з вами знаємо.Про деталі цієї метричної системи можна не тільки почитати, а й подивитися різні відео. (А ще мені подобається, як працює на цьому сайті слайдер:-) 
Ну що ж, вітчизняний проект "Наукова періодика України" вже теж експериментує  з подібними метриками. Може і вималюються скоро стандарти. 

    Немає коментарів:

    Дописати коментар