пʼятницю, 1 квітня 2011 р.

"5 причин, чому варто самоархівувати Вашу роботу в нашому репозитарії"

    Про "секрети" заохочення авторів до розміщення їхніх публікацій в репозитаріях ми вже говорили,  обіцяю продовжувати і надалі :-). І запрошую  колег ділитися своїм досвідом! 
      Сьогодні готуємо начебто просту  річ: пам"ятка-агітка автору щодо самоархівування. Ось таку, наприклад, яку  пропонують в  Колумбійському університеті.  Можливо, хтось творчо використає для своїх потреб, звичайно, доповнивши своїми даними чи додатковими аргументами. Цитую майже повністю: 

5 причин для самоархівування Вашої роботи

Розміщення Вашої роботи в нашому репозитарії (тут Academic Commons) ще ніколи не було таким простим та легким. Лише заповніть цю форму (self-deposit form) (агов, колеги, зверніть увагу,  автор не "крокує" через 5-7 сторінок, як в наших DSpace-ах  і не заповнює сам всі дані! Депозит потрапляє спочатку в буферну зону - для каталогування! -  Т.Я.) 
Все ще не впевнені, навіщо Вам це самоархівування? Ось 5 причин, чому би Вам це не зробити:

Зручність

Скільки файлів (я би сказала текстів Ваших робіт, публікацій, презентацій  тощо)  у Вас на робочому столі зараз? Виберіть той, який ви хочете здати на зберігання, заповніть форму, і завантажте файл. Що може бути простіше? 

Знов мої 5 копійок: Моя редакція була б такою: "Ви впевнені, що маєте в своєму комп"ютері всі Ваші публікації? Ваші статті, презентації, дисертації, тези, звіти про дослідження, навчальні матеріали? Ви впевнені що це надійне місце для їх зберігання? Ви прагнете поділитися цими роботами з Вашими колегами у всьому світі?  Ви хочете підвищити свій рейтинг індексування?" і т.д.

Швидкість

Лише один клік, і Ваш файл з Вашого комп'ютера опиниться в нашому репозитарії!

Оберіть ключові слова

Хочете вплинути на кращий пошук  Вашої роботи користувачами Мережі? Додайте самостійно якомога більше ключових слів, що презентують зміст Вашої роботи

Вам не доведеться ні з ким спілкуватися

Ви прагнете уникнути можливих перешкод чи витрати часу на спілкування?  Самоархівування дозволить Вам це зробити, жодних посередників! Ви самі завантажуєте свою роботу! .

(цікавий аргумент, правда? і несподіваний, як на наш менталітет. А поговорити:-) 

Ви контролюєте свій файл

Як тільки Ви завантажили свою публікацію, Ваш файл потрапляє до каталогізатора. Через деякий час (у них кілька тижнів:-)!, Ви отримаєте електронного листа, де ми повідомимо Вас про постійну  адресу  URL для Вашої роботи. Можете використовувати це: включати у Ваше  CV,  чи інші персональні профайли в соціальних мережах, наприклад, в  LinkedIn.

Сподіваємось, Ви переконались у простоті та зручності самоархівування? 
Зробіть це сьогодні! 

Ну, і знову моїх 5 копійок: колеги-репозитарщики, зробіть це сьогодні, придумайте і розповсюдьте в своєму університеті (е-листами на викладачів, роздруківками на кафедри тощо) вашу власну "агітку"! У нас знаходиться час для серйозних презентацій чи  семінарів, для лобіювання ідей ВД на Вчених радах і т.д.  Це все вірно, але не забуваємо, що для  поважних авторів - науковців розміщення в репозитарії  їхніх робіт  справа, признаємо, далеко не першої важливості. Навіть,  якщо прийнята політика. А таке лаконічне звернення, можливо, приверне увагу хоча б якоїсь частини.    

Немає коментарів:

Дописати коментар