вівторок, 5 квітня 2011 р.

АБІС в США: огляд 2010

Цікава стаття  про стан впровадження бібліотечно-інформаційних систем, або як у нас кажуть АБІС, в бібліотеках США : "Automation Marketplace 2011: The New Frontier"  by  Marshall Breeding Library Journal

   Мова  йде здебільшого про зміну інтегратора, про заміну попередніх рішень автоматизованих систем в бібліотеках на більш сучасні та все більше ... безкоштовні!
    Як видно з діаграми, найпопулярнішими для публічних бібліотек були все ж комерційні  Appolo від Biblionix та Infovision, для академічних - SirsiDynix's Horizont. Невідомі на нашому ринку, важко судити.
    Cеред новинок - бібліотечних програм нової генерації:  Alma від відомого в Україні через 4 інсталяції ALEPH ExLibris,  OCLC’s Web-scale Management Services,  SirsiDynix’s Symphony and Innovative Interfaces’s Millennium.
    Зверніть увагу: безкоштовні  Koha та Evergreen наступають! Програмне забезпечення з відкритим кодом все більше завойовує прихильників. Навіть такі потужні бібліотечні мережі   США,  наприклад, Sage Library System of Eastern Oregon, "мігрує" з  комерційної Millennium,  Pioneer Library System in New York з SirsiDynix Unicorn. Ще одна потужна бібліотечна система  King County Library System (KCLS), Issaquah, WA, з 46 філіями та понад  21 млн.книговидачею за рік минулого вересня перейшла на безкоштовний  Evergreen з комерційного Millennium.     
       Звичайно, нині вже варто було би мати такі системи як  Ex Libris’s Primo Central, або EBSCO Discovery Service, OCLC’s WorldCat LocalSerials SolutionsSummon, що дозволили б  цивілізовано розвивати наші електронні колекції та відповідні сервіси навколо них, але поки що про це залишається лише мріяти... Дорого, панове:-).  Чи чекати подібних якісних безкоштовних рішень. А можна і не чекати, а хоча б потроху впроваджувати управління е-ресурсами на безкоштовному софті, такому, наприклад, як CUFTS (для упорядкування інформації про е-журнали) , як ми це зробилина на Elibukr. Кому цікаво, зазирніть.

2 коментарі:

  1. Цікаво на скільки болісно відбувається перехід з платної на безкоштовну систему? Не лише в технічному плані, а й в плані "відрапортування" - Чому раніше переконували про необхідність купівлі дорогої АБІС, а тут раптом переходити на безкоштовну?
    Ви якби це пояснювали?

    ВідповістиВидалити
  2. Самій цікаво. Як тільки зважу всі переваги-недоліки, наважусь на зміни:-)

    ВідповістиВидалити