середу, 29 червня 2016 р.

Мімікрія журналів в цифрову епоху

Попит народжує пропозицію, як відомо (респект Alfred Marshall). 

Всім охочим ("а хіба хочеш-мусищ!")  до публікацій в міжнародних журналах, ринок нині пропонує "до вибору-до кольору": від справді рейтингових журналів зі сплатою  "article processing charge (APC) до прихованого чи й відвертого  шахрайства ("Поможем опубликоваться в ...", "Наш журнал есть в СКОПУС" (навіть якщо це не зовсім так, чи зовсім не так) тощо.
Не дайте себе ошукати! Перевіряйте політики журналу, його присутність в наукометричних базах, або доручіть це фахівцям Вашої бібліотеки! 
Але: увага і дослідників, і бібліотекарів: новий вид шахрайства  - крадіжка (угон, hijack) наукового журналу! Власне, ідея цього кіберзлочину досить проста (О.Бендер нєрвно куріт): 
реєструєте новий сайтик (домен) вже відомого (реферованого) наукового журналу (причім з максимально подібною адресою, наприклад фейкову  www.sciencmag.org замість реальної  www.sciencemag.org) , робите йому могутню рекламу - промоцію, і збираєте дєнюжку з охочих тут опублікуватися. А це не три копійки, до речі.
Так, довго цей бізнес (одного сайту одного журналу) не протягне, але ж журналів в світі так багато, а недосвідчених аспірантів ще більше...  
Ось і списочок таких мімікріє-подібних журналів вже добрі люде склали.
Так що:  Десять разів міряй, а раз утни перевіряйте, перевіряйте і ще раз перевіряйте, де публікуєтесь! 


Немає коментарів:

Дописати коментар