неділю, 15 грудня 2013 р.

Книжкова Палата в Росії: бути чи не бути

"Книжной палате указали то место, которое сегодня отведено культуре»(Ю.Михайлов)Звідси

Культурним шоком назвали  російські колеги рішення (указ Президента  Росії) від  9 грудня  про ліквідацію Російської Книжкової Палати. Про це в однойменній передачі розмірковують провідні фахівці.
Підписати петицію на захист РКП  можна тут  (вже зібрано 27 тисяч підписів). 
Знаючи нашу вітчизняну практику застосування "передового досвіду північних сусідів", таке може трапитися і у нас? А Ви як вважаєте, які унікальні й відмінні від функцій національної бібліотеки виконує  КП насправді? Державне бібліографування? Статистика книгодрукування? Довічне збереження обовязкових примірників? Розробка стандартів в галузі книжкової справи? Агенція ISBN? Ну, про наукову діяльність не питатиму. Отож?  
А може, "в жизни всё повторяется дважды, но в виде драмы только однажды"?  Пам'ятаєте, як створювали цю установу? "вести прямую цензуру большевики еще не решались - они ввели ее только в конце 1921 года. Но, прикрываясь бумажным и топливным голодом, они тотчас получили возможность прекратить выдачу нарядов неугодным изданиям, чтобы таким образом мотивировать их закрытие не цензурными, а экономическими причинам". 

PS. А я знову на Майдан! Вітання всім тролям з дружнього блогу:-)

Немає коментарів:

Дописати коментар