середу, 6 листопада 2013 р.

Гугл знає мільйони відповідей, бібліотекар знає правильні?

Катерина Диса, викладачка НаУКМА, стурбовано про "Труднощі з історією". Не можна не погодитися. Особливо з цим: "..при тому, що сучасні студенти не мають проблем з доступом до інформації, в головах у них все одно, в гіршому випадку, – інформаційна порожнеча, а в кращому – інфомраційний хаос. Відсутність базису, закладеного у школі – це лише одна з причин такої ситуації. Друга причина – завелика кількість доступної інформації. 
І далі: Студенти живуть у суспільстві, де на них щоденно навалюються неперетравні масиви інформації, яка зазвичай, доходить навіть не з других, а з п’ятих і десятих вуст, але якій, тим не менше, всеціло довіряють – критичне ставлення до інформації їм теж доводиться прищеплювати. Окрім того, інформація ця, знову ж таки, через свою неохопність і доступність не є обов’язковою для запам’ятовування, адже завжди можна ввести у магічну пошукову стрічку фразу – і хоп! потрібна інформація у тебе в кишені! Навіщо ж тоді морочитись і щось запам’ятовувати?"
Бібліотеки, ми на це впливаємо? Чи займаємо місце спостерігачів?   

2 коментарі:

  1. Бібліотека може вплинути тільки тоді, якщо об'єкт хоче щоб на нього вплинули. Той хто свідомо обирає для пошуку інформації сайти типу "Волинських рефератів" будь-якому впливу непідвладний в принципі

    ВідповістиВидалити
  2. Бібліотека може вплинути тільки тоді, коли бібліотекар справді знає правильні відповіді:-) + вміє розмовляти з користувачем, а не лише видати книжку чи записати на доступ до Інтернет.

    ВідповістиВидалити