неділю, 20 січня 2013 р.

"Чтиво" і авторське право

Як відомо, авторське право - набір виключних прав, які  дозволяють авторам літературних, мистецьких та наукових творів отримати соціальні блага від результатів своєї творчої діяльності. Іншими словами, автор за свою працю має отримати винагороду. Відповідно до українського законодавства авторське право діє протягом усього життя автора й 70 років після його смерті. Тож, без дозволу автора чи його спадкоємців, ніхто не може ні відтворювати, ні поширювати твір... Подобається нам це, чи ні, але Dura lex, sed lex.  Юриспруденція, на жаль, не мислить категоріями "корисне", "справделиве", "на користь" чи "не корысти ради"... 
Про численні дискусії з приводу дотримання закону в епоху цифрових технологій та створенння е-бібліотек говорили-балакали, але знов і знов "народжуються" численні проекти, які ж "не корысти ради...". От, наприклад,  Українська електронна бібліотека ЧТИВО, яка має вже понад 10 000 назв у "закромах" дуже "оригінально" підійшла до тлумачення цього дура-лексу:  "... ніхто достеменно не зумів довести своєї позиції так, щоб не залишалося заперечень проти аргументів противників чи поборників (sic!), а також зважаючи на нетикет (неписані правила етикету в Інтернеті), який декларує Інтернет вільною зоною, кожна з е-бібліотек самостійно визначає своє ставлення до питання авторського права". Гмм, отакої! І все ж засновники проекту все ж приховані під ініціалами В. С.(заснування, концепція, «ідеологія»), С. Г.(100% технічної роботи над двигуном бібліотеки, втілення ідей у цифрі), та  ще трохи О. Р. (допомога, поради), і жодних контактів, крім gmail скриньки не надають.А якщо те, що тут розміщено все ж  мулятиме, то ЧТИВО пропонує вилучати такі твори за вимогою : "Для фізичних осіб (авторів, перекладачів) достатньою для вилучення матеріалу з е-бібліотеки «Чтиво» підставою є встановлення особи даної людини. Якщо ми з'ясовуємо, що до нас звернувся саме автор/перекладач твору, то негайно вилучаємо матеріал з бібліотеки".  Цікаво, а як збираються з'ясовувати? а якщо  "70 років після смерті автора"? І навіть, якщо автор живий-здоровий, і заповнить форму-скаргу на сайті, де гарантії, що на це відгукнуться?
невже далі зовсім сумно: згідно  ст. 16 Цивільного кодексу України будь-яка особа має право звернутися до суду за захистом своїх немайнових чи майнових прав. Автор чи інша особа, яка є володарем авторських прав має право звернутися до суду, в т.ч. за причини незаконного використання авторського права. 
До те ж вихід? Що робити, щоб і автори були задоволені, і читачі, і бібліотекам було що робити в легальному полі

2 коментарі:

  1. ...Кожна з е-бібліотек самостійно визначає своє ставлення до питання авторського права... Сильно! Якось неодмінно використаю цей момент у доповіді. Бажано на міжнародній конференції, щоб у буржуїнів очі заокруглились))

    ВідповістиВидалити
  2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити