вівторок, 24 липня 2012 р.

Задача


Київ -  велике бібліотечне місто. Крім національних, університетських, академічних, медичних  і т.п., ще 138 публічних бібліотек.  Які багато й плідно працюють.
 В цей же час: " ...у Києві відкрився новий заклад, що працює у форматі погодинної оплати перебування в ньому. Кафе, або, якщо вдаватися до термінології його власників, smart cafe, називається Bibliotech і розташоване в центрі столиці за адресою Саксаганського, 120. Формат закладу – місце для інтелектуального дозвілля. В Bibliotech можна почитати/придбати книги, кількість яких становить близько 2 тисяч, посидіти в інтернеті (wi-fi) – з буденною або робочою метою, або ж просто випити кави. Вартість години перебування в кафе становить 36 грн, тобто по 1 копійці за секунду"  Джерело
     Запитання: Чого не вистачає усім нашим бібліотекам, якщо з'явилась ще й така ?  Невже тільки кави?

11 коментарів:

  1. Якщо не буде клієнтів - працівників звільнять, а можливо і кафе прикриють. Натомість лайбреріанів за це ж нагородять грамотою і заморозять усе ще на 50 років.

    ВідповістиВидалити
  2. Гм, тобто мотивація звільнення у випадку відсутності клієнтів:-)? Ну, бібліотеки знають як помножити єдиного читача на кількість читальних залів і отримати потрібну цифірь...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мотивація може бути різною. Цікаво, що відкриття Bibliotech не узгоджується з часто багатьма повторюваним - сучасне покоління не читає.

      Бути достатньо самокритичним важко, можливо краще поглянути на вітчизняну охорону здоров'я. Чому відкриваються приватні клініки? - застаріла база держзакладів, некомпетентність персоналу, неприязний простір, нецільове витрачання коштів...

      Видалити
  3. Так, лише кави, пане Тетяно. І "розморожування" також, Пане бібліотекарю. А щодо нагороджування грамотами, то не переймайтесь. На них також грошей у бюджеті немає.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Грамота у канцтоварах коштує від 2 грн. і мені дуже шкода якщо дирекція якоїсь з бібліотек усіма силами прагне нагородити свого працівника, але така непідйомна сума стоїть на її шляху.

      Видалити
  4. "застаріла база держзакладів, некомпетентність персоналу, неприязний простір, нецільове витрачання коштів.." - якщо корелювати на бібліотечний простір це, то я би лишила тільки найважливіше: застарілі фонди, ну, нехай, недостатньо оновлювані... І щодо френдлі-простору - влучно. Тут грамотами не обійдешся..

    ВідповістиВидалити
  5. Не тільки кави.. Перш за все - це атмосфера, фонди, можливість вільного спілкування. Читач повинен відчувати себе розкуто, а в більшості біблотек - "не розмовляйте", "не тупочіть", "виключте мобільний", "не жуйте" ... Можливо вже прийшов час відкривати альтернативні читальні зали з більш демократичною атмосферою?

    ВідповістиВидалити
  6. Виглядає шикарно. Спілкування, книги, інтернет, чай - ідеальне місце.

    ВідповістиВидалити
  7. Місце ідеальне насправді

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ще до теми: http://afisha.tochka.net/13668-smart-kafe-bibliotech-miting-speys-s-freshem-i-konfetami-panoramy-i-video/

      Видалити