четвер, 7 червня 2012 р.

#crimea2012 : день четвертий. "Облака - белогривые лошадки"

Я нині на секції "Використання інтернет-технологій в бібліотечно-інформаційній практиці". І навіть у якості співмодератора, разом з М.Гончаровим та О.Скалабаном.
Тренди : Інтернетизація "шагает по планете", а також планшети, мобільні технології, електронні бібліотеки, і , звичайно ж хмарні технології.
NB:  Вікіпедія нагадує: "Хмарні обчислення (Cloud Computing) — це модель забезпечення повсюдного та зручного доступу на вимогу через мережу до спільного пулу обчислювальних ресурсів, що підлягають налаштуванню (наприклад, до комунікаційних мереж, серверів, засобів збереження даних, прикладних програм та сервісів), і які можуть бути оперативно надані та звільнені з мінімальними управлінськими затратами та зверненнями до провайдера"
Вже ряд комерційних кампаній обіцють золоті гори пухнасті хмари (приватні чи публічні, до вибору, до кольору) тим, хто наважиться віддати на аутсорсинг свої дорогоцінні ресурси. Вам не треба тримати айті штат, піклуватися про безпеку, слідкувати за софтом, боятися затоплення-пожежі-цунамі-торнадо і т.д., і т.п. Що в сумі виходить начебто дешевше, а головне надіійніше. Бібліотекам пропонується скоріше поки "шматок слона" хмарних технологій: IAAS - інфраструктура як сервіс. Бібліотекарі підозріло  поки, питання лише  "чем докажете", або як довіряти й довірити найдорожче комусь?  Хоча, вчора на Нейконі Кузнецов сказав, що поки не вдалось йому в Москві знайти датацентр, який би відповідав всім вимогам для національного  архіву періодики. Що ж, розвиваємось. В одному з слайдів нині цікаве порівняння розвитку ІКТ технологій з розвитком автомобілебудування, коли ніхто на початку минулого вже століття не вірив в успіх, і популярність ("коні були, є і будуть!"), а інженери на Фордіввських заводах кілька перших років передбачали батіг в якості додатку до авта.:-) Тож, певно прийшов час. Поки поганяємо самі, і скоріше на волах, а не на конях. Час придивлятися до "хмарок". От таке.
Що ще? Наукова е-бібліотека eLibrary.ru почала продавати навіть окремі статті, а не тільки журнали. І працювати з приватними передплатниками.
Цікава прeзентація про SerialsSolution: ще один (вчора був EBSCO Discovery) софтик для управління е-ресурсами.  
Да, моя презентація сьогодні, звичайно, про Відкритий Доступ вже тут
Хто забув підписати Кримську Декаларацію Відкритого Доступу?
Далі буде.

Немає коментарів:

Дописати коментар