середу, 22 грудня 2010 р.

Продаж електронних книг в Amazon.com в 2010 р. перевищив продажі паперових. Kindle vs iPad.

Подобається нам, чи ні, але використання електронних книг (і пристроїв для їх завантаження/ читання) невпинно зростає. От і у вчорашній статті в Businessweek ("Amazon.com Kindle Sales Are Said to Exceed Estimates"http://www.businessweek.com/news/2010-12-22/amazon-com-kindle-sales-are-said-to-exceed-estimates.html) йдеться про те, що продаж електронних книг в Амазоні вже перевищує продажі паперових (друкованих), а пристроїв  для читання е-книг (Kindles) продано в 2010 р. 5 мільонів (для порівняння минулого - 2,4млн.).  Хоча Apple  з часу квітневого дебюту свого супергаджета iPads, який вміє все:-), в т.ч. дозволяє читати е-книжки,   до вересня продав їх 7.46 мільйонів (і у мене таке враження, що всі ці щасливці живуть (чи приїхали на візит) в Нью-Йорк, бо всюди - в університеті, в метро, в спортзалі, на вулицях - читають, шукають, мандрують з навігатором...  Але ж вартість поки не порівняти.. Kindle в Амазоні буває трьох типів і коштує:  $139 (завантаження книг, журналів, газет лише через Wi-Fi), $189 (і Wi-Fi, і 3G). І найдорожчий - Кindle DX -  $379 ("виглядає, як справжній папір" - з реклами). Останній ну дужжжже приглянувся:-). Особливо, в рекламних цілях вони ватажать туди "Алісу", і це справді інтерактивне дійство, а не просто текст:  треба перевертати, торкатися, втручатися, щоб відбувалась дія і рухався сюжет, справді захоплююче. Всі ці рідери тут (в США)  в кожному книжковому магазині, ну і, звичайно, через сайт Амазону.
В жовтні також Амазон оголосив, що готується програмне забезпечення, що дозволяє читати е-книги через операційну систему Microsoft Corp.’s Windows Phone 7 для мобілок, користувачі вже можуть заватажувати також е-книжки до iPad, iPod Touch та iPhone...
Прогнозується, що ринок електронних книг до 2015 р. становитиме 2, 8 млрд.доларів..
В один Kindle можна завантажити до 3500 книжок. Бібліотекарі, готові працювати з е-книгами або втратити читача, який до них неминуче перейде за кілька наступних років?  

3 коментарі:

  1. Kindle хороший лише коли купувати книжки на Амазон. Більшість їхніх іграшок неживучі у наших кириличних і піратських умовах. Для нас краще PocketBook, чи Азбука, які підтримують більше форматів (імхо).

    Тому питання не в "готові-не готові", а як бібліотеки зможуть зібрати більші колекції е-книг ніж пірати?

    ВідповістиВидалити
  2. Ми ж не збираємось жити все життя "в піратських умовах"? Та й "кирилична ізольованість вже не така актуальна, молодь особливо вільно читає англійською...Ок, Kindle чи інший гаджет, але витісняють папір. Питання лишається актуальним для бібліотек.

    ВідповістиВидалити
  3. @Могилянська Бібліотекарка: "збираємось" це десь в майбутньому, а вже сьогодні люди можуть зайти на відповідний не зовсім чесний сайт і викачати книжку.

    ...молодь особливо вільно читає англійською...

    У нас читають не лише англійскою, проте кирилиця продається не до порівняння краще. Та головне - навіщо нам взагалі українська мова, якщо нею не буде що почитати?!

    ВідповістиВидалити