неділю, 6 лютого 2011 р.

«Даруй мне тишь твоих библиотек...»: чи зручно користувачам в наших книгозбірнях?

         Кілька останніх місяців мені пощастило бути  звичайним користувачем бібліотеки. Не бібліотекарем, не керівником, а звичайним читачем Батлерівської  бібліотеки Колумбійського університету. Про бібліотеки цього університету я вже розповідала трохи, і ще розповім. А сьогодні, в суботній вечір ось таке спостереження. 
        Серед чисельних читальних залів (на 6 поверхах) і робочих місць в усіх сховищах (відкритих для всіх користувачів) мимоволі шукаєш робочого місця, що дозволяє усамітнитися з книгою і ноутбуком. Щоби ніщо не відволікало, щоб натхненно працювалось... Таких місць - вдосталь тут,  на будь-який смак:  широкі столи на десятки користувачів, чи зручні столики на одного, в залах чи між стелажами з книгами в сховищах, просто крісла чи зручні стільці в різних зонах бібліотеки, чи за столами зі стаціонарними комп"ютерами... Всі столи мають розетки для під'єднання власного комп'ютера, вся бібліотека - зона WiFi. Не хочеш сидіти за столом чи в кріслі, розташовуйся на підлозі, або (сьогодні спостерігала) - на підвіконні... Ніхто слова не скаже. До речі, в жодній читальній залі (крім зони довідкового обслуговування) та циркуляціїї) немає бібліотекарів, ну, немає їм що робити там. Береш книги сам в сховищі, працюєш з ними хоч 24 години на добу (так працює ця бібліотека). Якщо книги потрібні додому - реєструєш на пункті циркуляції на 2 поверсі. Якщо є питання до бібліотекаря - довідкова зона.    
           Подумалось про дизайн вітчизняних бібліотек. Традиційна картина читальної зали: рівнесенькі ряди столів й стільців. Ніде не сховатися, всіх видно, за всіма спостерігає уважне око Бібліотекаря:-) В сховище? Та ніколи! У себе в Могилянці потроху експериментуємо, влаштовуємо читацькі зони і між стелажами, і в коридорах, і окремі місця в залах, але таких все ще не більше 5% від загальної кількості... 
       А хтось колись запитував у користувачів, як би їм було комфортно працювати в бібліотеці? Чи не хотілось би усамітнитися з книгою
        Посидіти одному? 

Постояти між книгами? 

 Прилягти врешті?  
Ну, якщо стомився. то й відпочити. Можна прямо за столом



 А можна і зручніше: 



Що думаєте, колеги?

7 коментарів:

  1. ЦЕ дуже чудова ідея - я завжди мріяв саме так читати книжки - бо в селі де виріс - сам ходив між книжками і рядами, сидів там якщо треба і читав - інший дух в тому всьому відчуваєш якесь єднання з книжкою - в місті все навпаки ні кроку в біг, а то буде айай і бабазлабібліотекарша насварить і дасть по дупці. Це просто - ще КГБшна метода - щоб котролювати хто що читає - а то може хтось читає як зробить диверсію проти влади)))

    ВідповістиВидалити
  2. У нас читачі любили усамітнюватись з журналами і лезом в туалеті.

    ВідповістиВидалити
  3. ага, з юридичними. після чого студентів-юристів було прогнано з Едему(

    ВідповістиВидалити
  4. З бібліотеки.
    На скільки різними бувають уявлення про Едем)

    ВідповістиВидалити
  5. "І уявляв я собі Рай, схожим на бібліотеку..." (Х.Л.Борхес)

    ВідповістиВидалити