неділю, 6 лютого 2011 р.

Європіана долучає ще 5 мільйонів рукописів, текстів, фільмів


       Цього тижня відомий проект створення Європейської Цифрової Бібліотеки –  -Європіана оголосив про залучення ще 5 мільйонів електронних документів: архівні фотографії громадянської війни в Іспанії, рукописні листи філософа Іммануїла Канта та багато інших документів додані ще 19 провідними європейськими дослідницькими та університетськими бібліотеками.  (Нагадаю, понад 1500 інституцій Європи наповнюють цю унікальну бібліотеку ресурсами, понад 15 млн. вже нараховує колекція). Це стало можливим, завдяки складовій проекту під назвою «Бібліотеки Європіани».
      «Бібліотеки Європіани» -  дворічний проект, що залучить цифрові колекції з провідних європейських дослідницьких бібліотек. Проект фінансується Програмою IST-PSP Європейської Комісії. Залучивши провідні європейські книгозбірні  Європіана додає до своєї колекції  багато безцінних матеріалів, більшість яких буде вперше опубліковано в Інтернет. Увага! Європіана почала включати не лише оцифровану друковану книжкову спадщину, але й  сучасний науковий контент (тези, дисертації, статті, цілісні журнали вільного доступу тощо).
          Загальний обсяг Європіани нині вже майже 15 млн. одиниць: тестових документів, відео, аудіо, зображень тощо (книги, рукописи, музейні та культурні об’єкти тощо). Зібрані об'єкти відображають європейську історію. Рукописи з Сербії, наприклад,  датовані ще 1206 роком  (період Османської імперії), нині оцифровуються бібліотекою Белградського Університету. Також до текстових  документів  будуть додані відео-доповнення у вигляді фільмів. Відео з промовами 10 лауреатів Нобелівської премії будуть надані Віденським університетом і Бібліотекою Wellcome Trust у Лондоні, звідки також буде долучено 900 кліпів з наукових медичних фільмів, відзнятих протягом останніх 100 років тощо. 
         "Бібліотеки Європіани» - складова проекту створення Європейської Цифрової Бібліотеки, є важливою не лише завдяки контенту, що буде виставлений онлайн, але  й через об’єднання національних, дослідницьких та університетських бібліотек Європи заради спільної мети:  зробити свої колекції  доступними для широкого загалу. Ініціатива була підтримана ключовими міжнародними бібліотечними асоціаціями, серед яких к Conference of European National Librarians (CENL), the Consortium of European Research Libraries (CERL) and the Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche (LIBER).
        Луїза Едвартс, генеральний менеджер та координатор проекту «Бібліотеки Європіани» вважає: «Цей проект пропонує свіжі й нові ресурси для європейських дослідників з гуманітарних та соціальних наук. Унікальні джерела та матеріали, що були раніше доступні лише обмеженому колу людей, тепер будуть у вільному доступі, дозволяючи поглянути на міждисциплінарні дослідження з нової площини».
        Пол Айріс, президент Асоціації Дослідницьких Бібліотек Європи (LIBER) переконаний: «Бібліотеки Європіани» створять новий сервіс, що об’єднає оцифрований контент з наукових та університетських бібліотек. До кінця проекту, протягом наступних двох років, ми створимо надійну, автоматизовану систему додавання контенту до Європіани».  
       Маріан Лефертс, виконавчий менеджер CERL, схвально сприймає запуск проекту «Бібліотеки Європіани», стверджуючи: «Це сигнал про об’єднання різних сегментів бібліотечної справи, з метою спільної роботи над створенням нових можливостей та переваг для користувачів. Ми зможемо розширити потреби аудиторії в міжнародних дослідженнях з новим змістом та інноваційними послугами, і тим самим, сприяти розвитку європейської бази знань»
Перелік бібліотек, що залучені до проекту «Бібліотеки Європіани»:
  
    Європейська бібліотека також дозволяє вільно шукати цифрові ресурси серед каталогів 48 національних бібліотек Європи.

     На жаль, як бачимо, ще жодної бібліотеки з України... Наче і не в Європі знаходяться наші бібліотеки, наче й не маємо унікальних фондів… Та лише в університетських бібліотеках країни рідкісних фондів майже мільйон томів: Львівський університет, Таврійський,  Харківський, Чернівецький … а фонди Бібліотеки Стефаника? А фонди Вернадки? 
     А поки: знову звернення до колег: додайте 15 млн. одиниць зберігання до своїх фондів, просто за каталогізувавши Європіану в свій каталог, вказавши лінк на неї на своєму сайті.  


 Джерело: 5 Million Manuscripts, Films and Texts for Europeana

4 коментарі:

  1. Як там, до речі, українські справи справи з WDL? Збиравсь комітет?

    ВідповістиВидалити
  2. може й збиравсь, але без мене:-)
    Ви ж знаєте, два українці = 3 гетьмани, а там одні гетьмани зібрались:-)

    ВідповістиВидалити
  3. Тобто шансів обмаль що найближчим часом ми будемо краще представлені у WDL?

    ВідповістиВидалити
  4. Ні, чому, будемо! Просто поки що кожна бібліотека окремо...

    ВідповістиВидалити