четвер, 10 лютого 2011 р.

Новий законопроект щодо авторського права VS Бібілотеки

У законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо    врегулювання питань авторського права і суміжних прав" (що внесений депутатами Луцьким М., Самойлик К. і Зарубінським О.) пропонується, зокрема:  

"Дозволяється без згоди автора (чи іншої особи, яка є суб’єктом авторського права), без виплати йому винагороди, позичка некомерційними бібліотеками правомірно опублікованих  примірників творів, крім примірників комп‘ютерних програм, баз даних.  При цьому примірники творів, виражені в електронній формі, що надаються бібліотеками, у тому числі у порядку взаємного користання бібліотечними ресурсами, можуть надаватися лише в приміщеннях бібліотек при умові виключення можливості створення примірників цих творів в електронній формі. 

Суворо, заборонятимемо завантаження, колеги? чи як інакше  "виключатимемо можливість" створення е-копій? і університети не зможуть користуватися е-ресурсами  навіть в своїй мережі? лише "в приміщеннях" бібліотек? у нас вистачить комп"ютерів і ресурсів? Електронна доставка документів - взагалі "випадає"? 
Напишемо листа до законопроекту? 

12 коментарів:

  1. Попередній комент у спам потрапив(

    ВідповістиВидалити
  2. Визволила, дякую, що звернули увагу, там ще кілька "чекало".. Нечітко написано - краще було, де критерії 5 завантажень чи 5000 скажімо за місяць це не поодинокий випадок:-).
    Нині ж пропонується фактично заборонити завантаження... Ну, для ресурсів іноземних вендорів, думаю, впораємось, там ліцензія прописує правила гри, а от на наші?

    ВідповістиВидалити
  3. І що, хтось би сказав читачу - "Вибачте, але цей документ вже завантажили цього місяця 5000 разів. Приходьте наступного"?

    Ці зміни, до речі, могли б позитивно вплинути на самоархівування в Україні (імхо).

    ВідповістиВидалити
  4. Зараз НІХТО НІКОМУ НІЧОГО НЕ КАЖЕ, бо користуємось цим правом "поодинокого" використання.
    Новий же закон фактично ЗАБОРОНЯЄ це взагалі : "при умові виключення можливості створення примірників цих творів в електронній формі".

    ВідповістиВидалити
  5. і ще цікаві речі в Законопроекті: бібліотека повинна буде сплачувать організації колективного управління правами за ксерокопіювання...

    ВідповістиВидалити
  6. Добре це, бібліотекам потрібно перестати бути розплідниками піратства.

    А ксерокс в українській бібліотеці - це взагалі дуже слизька тема.

    ВідповістиВидалити
  7. Правильно: до кожного ксерокса тра' приставити сувору тьотю, хай слідкує чи не більше 15% змісту копіює користувач! Якщо більше - виганяти з Едему назавжди! і ще бухгалтєра - хай ЩИТає, скільки ж відраховувати організацїї колективного управління правами ксерокопіювання. і роялті кампанії XEROX, до речі, за кожне вживання слова ксерокс!:-)
    Ну, і як Ви собі уявляєте цей процес слідкування за копіюванням??? і чому це слизька тема?

    ВідповістиВидалити
  8. Ксерокс це не електронна копія, систематично книжку не дуже копійнеш. Дешевше буде купити цю книжку.

    У Вас послуги ксерокопіювання здійснює ПП?

    ВідповістиВидалити
  9. ПП, різні причім. Один поставив апарат самообслуговування взагалі, нічого, працює, не зламали...Що копіюють і в якому обсязі - чому бібліотека повинна втручатися? Справа Бібліотеки попередити: ЗА ПОДАЛЬШІ ДІЇ З ДОКУМЕНТОМ (копіювання, сканування, відтворення і т.п.) відповідальність несе користувач. До речі, доступ до е-ресурсів в каталозі теж відбувається через такий фільтр-нагадування ЩОРАЗУ.

    ВідповістиВидалити
  10. Ось так - прийшов і поставив) Справа не в захисті авторів, просто кровосіся методично обкладає податком усе що ворушиться.

    ВідповістиВидалити
  11. це вже інша тема. Якщо спільнота промовчить, новий закон таки пройде. Тоді будемо дружньо плакати.

    ВідповістиВидалити