пʼятницю, 18 лютого 2011 р.

Google та Apple: конкуренція в продажу цифрового контенту

          Лютий приніс подарунок любителям свіжих новин. Всього лише з різницею в один день два велетня інформаційного суспільства  Apple та Google  оголосили про початок нових сервісів продажу цифрового контенту, в т.ч. ЗМІ.
       16 лютого Google запустив  власну систему онлайн-передплати на контент періодичних видань -  One Pass ("Єдина перепустка" - один пароль). Система - лише посередник між видавцем та користувачем, Гугелко має лише 10% з продажів:-), і  дозволяє досить гнучкі моделі: традиційну передплату всього контенту,  доступ з обмеженням за обсягом трафіку, безкоштовний доступ з можливістю "преміум"-підписки на окремі матеріали, або продаж лише окремих - потрібних користувачам статей. Для тих, хто вже передплачує традиційні (що тепер вважати більш традиційним?) друковані версії ЗМІ, видавець за допомогою One Pass зможе надати знижку на онлайн-доступ або ж зробити його зовсім безкоштовним. Першими у  продажі контенту через One Pass стали німецькі журнали  Focus, Stern та концерн Axel Springer AG (який, зокрема випускає популярну газету Die Welt, таблоїд Bild, журнали Maxim та Rolling Stone.Видавці вбудовують «One Pass»  на власних ресурсах, що зручно, і , безумовно, мотивує видавців.



        За день до цього - 15 лютого  корпорація Apple запропонувала також сервіс платної  передплати на мережеві газети, журнали, відео, музику, е-книги   через нову програмку для iPad та iPhone. Програму можна встановити в будь-якому з мережі  крамниць Apple  Store. 
Яблучко хоче за свої послуги 30%... Щоправда, гарантує користувачеві суворішу безпеку персональних даних, адже One Pass дозволяє видацям отримати доступ до персональних даних передплатників, на відміну від Apple, що тримає всю інформацію лише у себе.
        Побачимо, як будуть розвиватися події. Поки що для охочих читати свіжу закордонну пресу - обирайте між Гугелком та Яблучком. Свої - передплачуйте друковані, або  ж шукайте в Мережі, поки що досить багато наших видань - безкоштовні... Або ж слідуйте порадам  професора Преображенського:    


1 коментар: