понеділок, 21 лютого 2011 р.

Новини з Бібліотек Колумбійського університету

      День Президента нині в США, але день - робочий, всі працюють. Фейрверків, банкетів, зібрань  "з приводу" не спостерігається... Що ж, вітаю подумки Джорджа Вашингтона і всіх його наступників, і йду працювати.  Моя (ще 2 місяці!) Батлерівська бібліотека (про яку вже трохи писала) відкрилась опівночі цього нового дня, і працюватиме до 11 ввечері, щоби дати годинну перерву прибиральникам на наведення порядку чи, навпаки, якимось бібліотечним привидам-бумбарашкам для зворотнього:-), а бібліотеці годинку відпочити від студентів. І так майже щодня, інший графік лише під час канікул чи свят... 

Кілька новинок в бібліотеці. 

1. Налаштування Google Scholar під потреби користувачів. 

Шукаємо інформацію через Google Scholar: у разі доступу до повного тексту до тих журналів, про які подбала бібліотека, в Гугелку з"являється повідомлення :  "e-Link@Columbia."  
googlescholar_searchresults

Якщо Ви будь-де на території  університетського містечка, це повідомлення з"являється автоматично. Якщо поза кампусом,  є спеціальні налаштування  чи плагіни, які теж дозволять це зробити. Зручно...
2. Федеративний пошук - нова програма (була до цього попередня, я ще не розібралась, чому вона їх не влаштовувала...) одночасного пошуку по всіх ресурсах (і власних, і віддалених) Бібліотеки  (через електронний каталог, через бази даних, через е-журнали, через веб та ін.). Також дуже зручно, бо шукає не тільки по назвах статей, автору, ключовим словам і т.п. , але й по цитуваннях. 
Мій пошук, наприклад,  на "Відкритий доступ" видав  
(736,842)
(40,381)
(24,207)
(7,330)
 (3,614)І це  ще я виключила опції "статті з газет". так що читати-не перечитати:-)

Використовується програмне забезпечення Summon, developed by Serials Solutions див. 

3.  Бібліотека, як завжди, пропонує серію безкоштовних семінарів. Зверніть увагу, тематика семінарів (як на наші реалії) дещо виходить за межі традиційних для нас занять з основ ББЗ:-) . Ось тільки перелік на лютий: 
 


workshop_jen
 1. Advanced Google  (Поглиблений пошук в Books, Scholar, Images, Web, Blogs, etc)
2. EndNote Bibliographic Software (Програмне забезпечення для укладання бібліографії досліджень)
Це відома досить на заході програмка, без якої не мислять собі життя не тільки  шановані дослідники, але й студенти. Допомагає упорядковувати бібліографію та цитування. 

3. Scanning Essentials  - Вчимо сканувати!
Без коментарів. Чи хтос у нас цим займається? Частіше студенти вчать бібліотекарів:-) 

4. NVIVO Qualitative Analysis Software Part 2 (Програмне забезпечення для укладання анотацій та аналізу текстів та медіафайлів)  
5. Endnote - гарне програмне забезпечення для упорядкування цитувань (з журналів, книг, баз даних, записів з бібліотечного каталогу тощо). Має звязки з Microsoft Word та  Wordperfect, тож дозволяє користувачам легко  інтегрувати упорядкований матеріал в тексти та навпаки. 
6. Adobe Photoshop
Теж без коментарів,  і теж  не чула ніколи, щоби наші бібліотеки вчили цьому користувачів...  

7. Bloomberg Introduction Session - базовий тренінг з навичок пошуку інформації
8. GIS – Introduction to GIS.
Тренінг з викорстання  Geographic Information Systems та  ESRI ArcGIS software.

9. Zotero Citation and Resource Management Software
Ще одна програмка, що дозволяє управляти результатами пошукових запитів, чи у вигляді повних текстів, чи цитувань та бібліографічних записів.

 
     Мдда, позаздримо... Я вже казала, що в жодній читальній залі (крім довідкової) бібліотекаря немає. І всі сховища (язик не повертається їх так навіть назвати - книжковий фонд, власне називають вони) - відкриті.  Бібліотекарі зайняті важливішими справами, ніж просто розставляти та видавати книги. В тому числі й такими тренінгами.   

12 коментарів:

  1. Я не знаю, як в інших, а у нас - (Херсонській ОУНБ) і практичні, і тренінги для користувачів проводимо з основ ПЗ. Скануємо, до речі, майже виключно всі самостійно. Ще й самі "фотошопимо", створюємо презентації і т.п. Правда, користувачів поки що цього не навчали, але це гарна ідея. ))

    ВідповістиВидалити
  2. Отож, самі це вже робимо. Чому не запропонувати такі тренінги для користувачів?

    ВідповістиВидалити
  3. Бібописи у нас можуть вичитати, але програмок для нашого-ненашого ГОСТУ - немає, як і ліцензійного фотошопа. Проте, у нас визначають ББК, УДК!)

    Лекції зі сканування трохи дивні? Там розставлено купу вільнодоступних сканерів по бібліотеці?

    ВідповістиВидалити
  4. Чесно кажучи, на більшу частину цих семінарів я б спочатку сама б походила...
    Питання щодо тренінгів з використання різноманітного програмного забезпечення - воно з відкритим кодом? Чи це все ж таки лобіюється (і проводиться) виробниками?
    Тоді нам це не дуже світить...
    Бо про програми федерального пошуку я давно мрію!
    А оце спеціальне налаштування академічного Гуглу - воно робиться за допомогою придбаного софту чи вільного?

    ВідповістиВидалити
  5. ...оце спеціальне налаштування академічного Гуглу...

    Деталі тут

    ВідповістиВидалити
  6. Ні, всі програмки комерційні... Відносно недорогі, правда. Дуже корисні, але треба мати певний рівень бібліографічної культури для розуміння необхідності бодай... Зважаючи, що основний метод написання робіт у наших студентів Сtrl+C=Ctrl+V, нам до цього ще... Але, зазирніть на сайти програмок, дуже й дуже привабливо.

    ВідповістиВидалити
  7. ...Ні, всі програмки комерційні...

    Ні, Zotero це open source.

    ВідповістиВидалити
  8. Пардон, це нова для мене програмка. Дійсно... Треба буде випробувати.
    EndNote, RefWorks - комерційні. Але гарні. Вже довший час планую щось таке для могилянців, принаймні аспірантів-докторантів..

    ВідповістиВидалити
  9. Ок, записалась на тренінг по Zotero:-) Поділюсь:-)

    ВідповістиВидалити
  10. 2 Могилянська Бібліотекарка Розробник Zotero, до речі, нещодавно отримав премію Frederick G. Kilgour Award for Research in Library and Information Technology за 2011 рік. думала написати про це на автобані, але потім щось передумала, бо кирилицею там щось і не пахне. Якщо я помиляюсь, то може напишіть про це після тренінгу самі? :)

    ВідповістиВидалити
  11. Сходила.. Було 3 слухачів, вірніше слухачок:-) Цікаво, як на мене краще RefWorks, але ж безкоштовна... Вся Ваша "картотека" джерел -і цитувань, і описів, і повних текстів, і фрагментів тощо - завжди з Вами (через мережу).. ок, буде час і натхення - напишу детальніше!

    ВідповістиВидалити
  12. І на "Лекції зі сканування трохи дивні? Там розставлено купу вільнодоступних сканерів по бібліотеці? " - в цій центральній Батлерівській бібліотеці є спеціальний відділ: "The DHC has six dedicated high-end text scanners, four dedicated high-end image scanners (which can work well with many text projects, too), and a microfilm scanner, all equipped with Abbyy FineReader, Adobe Acrobat, and Adobe Photoshop to produce either image files or machine-readable texts. Four of the scanners can handle large-format items, and three of the image scanners can be used to scan multiple numbers of slides and other transparencies. Staff will provide assistance and training in the use of this equipment and advice about how to create the files most suitable for your project. To reserve a scanner, call 212-854-7547
    Вчитесь як, потім резервуєте час і скануйте на здоров!я:-)

    ВідповістиВидалити