середу, 9 лютого 2011 р.

«Говорить і показує» New Journal of Physics


 Про відмінності статті як атомної одиниці наукової інформації у світі друкованих публікацій та електронних, про  «збагачені публікації», які дозволяють не лише прочитати текст, де коротко викладені результати дослідження, але й побачити чи почути,  як відбувалось дослідження, познайомитися з детальним ходом його виконання та всіма даними тощо треба говорити окремо, що я й збираюсь зробити найближчим часом. . Нині ж, коротенька інформація, знову ж із світу Відкритого Доступу.
         Славний журнал NJP - New Journal of Physics  - перший журнал відкритого доступу (безкоштовний для кінцевого користувача)  з фізики, що видається з 1998 спільно  Institute of Physics та  Deutsche Physikalische Gesellschaft, авторитетне наукове видання  з імпакт-фактором  3.31  (щомісячне завантаження статей - понад 80,000+ з 180 країн світу) оголосив кілька днів тому про новий сервіс. 
       Статтю можна не просто завантажити та прочитати (ще раз підкреслюю, абсолютно вільно безкоштовно для будь-якого користувача в мережі), але  побачити відео-анотацію, де автор презентує основну ідею та результати дослідження.  Відео-додатки інтегровані до основного контенту статті. Перші приклади можна побачити тут.. Або ж, подивіться, наприклад, відео про дослідження графену -  «On the structure and topography of free-standing chemically modified graphene»  
    Правда ж, інформація сприймається краще? Я вже не кажу, що такі відео додатки можна (і варто!) залучати в якості навчального матеріалу для студентів. І не тільки, сподіваюсь,  для поліпшення англійської мови...
       І автори, і видавці впевнені, що така «візуалізація» дослідження сприятиме не лише кращому розумінню та забезпечить нове спілкування учених, але й привнесе нову  "людську" складову у таке спілкування. Безумовно, завжди хотілось знати, з ким «спілкуєшся», читаючи текст... 
 
Як завжди: до бібліотекарів: закаталогізуйте журнал, «додайте» його до своїх колекцій, а раптом хтось шукає саме цю інформацію. Розкажіть про журнал користувачам і колегам.

Немає коментарів:

Дописати коментар