середу, 16 лютого 2011 р.

Ще кілька журналів відкритого доступу - до Ваших бібліотечних колекцій

Статистика каже: щодень  з"являються 2 нових журнали відкритого доступу. Слідкуємо за академічними, додаємо в свої колекції, колеги!

      Видавництво    Pensoft  оголосило про свій перший  "золотий" (повністю відкритий, безкоштовний для користувачів) академічний  рецензований  журнал - Journal of Hymenoptera Research
      Крім того, що журнал, безумовно, буде корисним фахівцям в галузі досліджень комах, його цікаво розглянути і з точки зору експериментів у світі е-журналів взагалі. Журнал виходить в кількох різних варантах:
(a) Друкований формат (видавництво зберігає передплату!) 
(b) Е-версія в PDF - форматі (ідентична копія друкованій версії) 
(c) Семантичний  HTML  - для забезпечення звязків та інтеграцій контенту до,  наприклад,  Encylopedia of LifePlazi, Wikispecies  чи  Global Biodiversity Information Facility (GBIF)  
(d) XML -версія - для архівування в  PubMedCentral  та інших е-архівах. 

Не забув журнал і про соціальні мережі: він має своє сторінки в  Twitter, Facebook , та  Mendeley  (звичайно,  RSS  та розсилки е-поштою теж присутні і це вже стандарт у світі е-журналів, закордонних правда). 

Побачимо, як розшириться коло користувачів, чи зросте цитування та імпакт, чи буде попит на передплату друкованої версії?

З Вікіпедії: Перетинчастокрилі (Hymenoptera) — один з найбільших рядів комах, що включає пильщиків, ос, бджіл та мурах.  Назва походить від перетинчастих крил цих комах, давн.гр - ὑμήν — «мембрана» і πτερόν — «крило». 

* * * 
Видавництво Університету Амстердаму оголосило  про ще один  журнал відкритого доступу  - Journal of Dutch Literature, .адреса тут   Це перший англомовний журнал, присвячений студіям данської та фламандської літератури від часів середньовіччя до сучасних днів.
Це електронний журнал, але видавництво також пропонує передплату друкованого варіанту (на замовлення - "Printing on Demand", кожне число (128 сторінок)  коштує 19,95. Виходить двічі на рік.

Ще два журнали відкритого доступу цього видавництва: Quotidian :Study of everyday life - міждисциплінарний журнал культурологічного спрямування (студії ритуалів, фестивалей, групових культур, масової культури, фольклору тощо). Виходить раз на рік, статті данською  та англійською.
 Journal of Archaeology in the Low Countries (JALC) - студії з археології.

Немає коментарів:

Дописати коментар