середу, 23 лютого 2011 р.

МБА по-американськи

          Недавно писала про зворушливу співпрацю двох найпрестижніших університетів та їхніх бібліотек - Harvard та MIT  Пан Бібліотекар вже навіть зібрався  нарізати канапки для фуршету в честь ідеї лінкування каталогів:-)  

          Ну, а тим часом Бібліотеці Колумбійського університету теж не спиться, і своїм користувачам (на додачу  до власних  понад 10 млн.книжок  та 100 тис.назв журналів) вона вже давно пропонує  доставку - Borrow Direct  (фактично, МБА)  ще з 7 бібліотек-партнерів (університетів Brown, Cornell, Dartmouth, Penn, Princeton, та Yale) . Ці хоч порівняно недалеко...
        А  з січня  цього року всього за 4 робочих дні  книги доставлять в Нью-Йорк і з Бостону, з згадуваних вже Harvard University та  Massachusetts Institute of Technology.  Ну, і , відповідно, навпаки. 
      Таким чином СУКУПНИЙ бібліотечний фонд до користування всіма бібліотеками-партнерами -  70 млн.  МБА розповсюджується не лише на викладачів, чи студентів-магістрів,  скажімо, але на ВСІХ студентів.Цікаво, що перевезення віддали на аутсорсинг комерційним перевізникам. 
       Минулого року в Бібліотеці Колумбійського університету було виконано 30 000 замовлень по МБА, в свою чергу Бібліотека "позичила" 19 000...Обсяги, як бачимо, солідні.  Читають студенти:-) 
        Та й наші читають, от тільки якось кожен сам в своїй хаті... 
        Беремо на озброєння? Хоча б в межах міста, агов, університети?
               
       Джерело


2 коментарі:

  1. Давайте за допомоги Укрзалізниці книгами обмінюватись?=)

    Загалом, американська модель Нью-Йорк - Бостон не без плюсів, особливо якщо в реалі ніхто нікуди не виїжджатиме.

    P.S. Нічого я не збирався різати)

    ВідповістиВидалити
  2. Давайте:-)
    До речі, нічого подібного, спеціально зараз зазирнула в службові приміщення: є тут і МБА (ILL) і Borrow Direct. Різниця - http://www.columbia.edu/cu/lweb/services/ill/ILL_vs_BorrowDirect.html
    Чому не об"єднають в одну службу - не збагну:-) Якщо буде у кого запитати (тут чіткий поділ, і універсалів немає, кожен знає лише свої "гудзики":-) - поділюсь.

    ВідповістиВидалити