неділю, 13 лютого 2011 р.

Шукайте Гарвард серед "Слонів"

           Пресове повідомлення від 3 лютого інформувало про приєднання ще однієї книгозбірні - Бібліотеки Університету Гарвард до HathiTrust Digital Library - спільної Цифрової Бібліотеки від Консорціуму  52 академічних  та університетських бібліотек США. А це провідні університети та Бібліотеки, серед яких, наприклад, і  Бібліотека Конгресу США, і Нью-Йоркська публічна бібліотека, і Бібліотеки Єльського університету та ін. 
   Нагадаю: Бібліотека Гарвардського університету - найдавніша академічна бібліотека США, заснована у 1638,  одна 5 найбільших в СВІТІ бібіліотек (17 млн. томів книг + журнали, е-ресурси, архівні матеріали, аудіо, фото і т.д.   Навіщо цій потужній і поважній Бібліотеці кудись приєднуватися? І, відмітьте, не "организовать и возглавить", а на правах рядового члену Консорціуму? А Бібліотеці Конгресу США з її амбітними планами щодо Світової Цифрової Бібіліотеки? А приватній корпорації під назвою "Нью Йоркська публічна бібліотека"???
       Проект HathiTrust "народився" у  2008,  інфраструктура проекту знаходиться в Університетах Мічігану та Індіани. Місія  HathiTrust  -  спільна організація, збереження та зберігання на єдиній надійній платформі оцифрованих різними бібліотеками матеріалів, а також забезпечення  доступу до спільного створюваного контенту.  Наразі обсяги  бібліотеки -  7.9 млн. оцифрованих документів (355 terabytes of storage).

      Доступ:  А/ авторизований, тобто лише для користувачів бібліотек-членів Консорціуму. Забезпечується, до речі,  через програмне забезпечення з відкритим кодом Shibboleth (як і в нашому вітчизняному проекті ElibUkr).  Б/ Публічний (зрозуміло, "дещо" вже обмежений). 
Пошук можливий по каталогу (серед бібліографічних записів, які теж ведуть  до повного тексту) чи контентний (по текстах документів). Можливий також пошук по тематичних колекціях : наприклад "Британська періодика 19 століття" (112 документів), "Генеалогія" (2600+ документів), "Історія математики" (900+ документів) тощо.
        Крім високих слів про місію і візію, в основі Цифрової Бібліотеки лежать економічні вигоди: створювати  і підтримувати кожному університету власну потужну цифрову бібліотеку - дорого! "Ми не такі багаті, щоб купувати дешеві речі", -вирішили американці і створюють  "вскладчину" ось такий проект. Дійсно, краще заплатити якусь свою частку і спільними зусиллями збудувати вже справді потужну інфраструктуру Цифрової бібілотеки: технічна платформа, збереження, бекапи, налаштування, потужні сервери та інший хард, сплата персоналу - все це спільно коштує дешевше +   інші переваги (спільне використання, всього контенту від всіх партнерів,  уникнення дублювання в оцифровуванні тощо) .   Внески рахуються досить просто і демократично: залежно від обсягів депозитів: $3.40 за кожен гігабайт внесеного контенту +25% для новачків. (до речі, дешевшають з року в рік).

      PS. Hathi (промовляєтья як hah-tee) - в перекладі з Хінді - Слон, тварина, відома своєю силою, мудрістю та пам"яттю. Trust - крім фінансового значення, тлумачиться авторами проекту як  спільна цінність довіри й партнерства. 
         Ось так будують партнерство академічні бібліотеки  США, а ми?  Ох, як проситься у нас подібний проект!!! Уявіть собі цю справді "Бібліотеку 21 століття": спільні оцифровані надбання української наукової та культурної спадщини, перша в світі Конституція, Глаголичні листки,  рукописи, мапи, стародруки... Лише в спільному надбанні університетських бібліотек України майже мільйон рідкісних видань, а ще національні бібліотеки, обласні.  Та й сучасні твори (звісно з усією повагою до авторського права)... Спільно творимо - спільно підтримуємо - спільно використовуємо в усіх наших бібліотеках!. Така собі "Бібліотечна Толока", підтримувана спільно внесками різних бібліотек, різними фондами  АБО ДЕРЖАВОЮ, яка давно декларує бажання створення такої цифрової бібліотеки, але ...  
        Чи тільки як завжди заздрісно зітхнемо,  покритикуємо американських колег, і будуватимемо кожен свій "цифровий" піщаний будиночок... Або й не будуватимемо зовсім. Будемо колись купувати наш цифровий контент у закордонних провайдерів...

9 коментарів:

  1. ...тільки як завжди заздрісно зітхнемо...

    Нещодавно слухав, як директор поважної бібліотеки втирав своїм підлеглим аж до крику - Чому Україна досі не представлена у WDL? Виглядало кумедно.

    Питання - Хто це повинен робити: а) 2-гий кат, б) 1-ший кат, в) працівник гардеробу?

    ВідповістиВидалити
  2. Поки "кумедно", так і будемо заздрісно (чи зловтішно?) зітхати...Які пропозиції?

    ВідповістиВидалити
  3. ...Які пропозиції?..

    Щодо WDL? Взяти, відсканувати, відіслати і прослідкувати, щоб вивісили.

    ВідповістиВидалити
  4. отож! на офісному сканері того не зробиш, і цифровою "мильницею" теж: у WDL високі технічні вимоги... Зібрадись би докупи - ресурси, техніку, людей, рішення по відбору тощо - писала про це! - щось би почало рухатися.

    ВідповістиВидалити
  5. ...на офісному сканері того не зробиш, і цифровою "мильницею" теж...

    А хто це нещодавно публічним бібліотекам розповідав, що Київ це місто можливостей?)

    Не знаю чи є у Вас відділ РК, але якщо є, то 99% же працює там людина, яка відразу "на вскидку" назве кілька документів.
    Крім того, можливо є наукова посада на якій людина документи ці досліджує.

    До речі, маєте список вимог щодо електронних документів для WDL?

    ВідповістиВидалити
  6. Могилянка - маленька бібліотека... Від вступу у WDL в червні півроку у мене пішло, щоби знайти грант на придбання пристойного сканера. Хто хоче - знаходить, але на голову само не падає, і це було нелегко... Ні, відділу РК немає, навіть однієї посади. І досвіду в оцифровуванні рідкісних фонлів. І фахівців. І навіть підтримки заступника, якщо чесно, який відповідає за цей напрям (бо нові обовязки, а хто хоче напружуватися?) Попри все! - подолаю, і Могилянка буде долучатися до WDL! Хіба, повільніше, ніж хотілося б. Справа ж не в Могилянці.
    Мій заклик лунав до об"єднання зусиль різних бібліотек, вироблення спільних планів, можливо об'єднання матеріальних ресурсів навіть, для створення спільної української цифрової бібліотеки.

    ВідповістиВидалити
  7. Так, вимоги маю. Можу "вивісити"? Чи прислати поштою?

    ВідповістиВидалити
  8. Додаю новину від 4 квітня: HathiTrust has been certified as a trustworthy digital repository by the Center for Research Libraries through their rigorous Trustworthy Repositories Audit and Certification assessment program. Only a small number of digital repositories have been granted this certification. Див. http://www.librarytechnology.org/ltg-displaytext.pl?RC=15581

    ВідповістиВидалити