неділю, 27 лютого 2011 р.

"Блакитне небо" для бібліотек або МБА по-американськи -2

Боясь догадаться, дрожащими руками перебирал Бенедикт сокровища... книга за книгой, книга за книгой, журнал за журналом, – все это уже было, было, было, читал, читал, читал… Так что же: все прочитал? А теперь что читать? А завтра? 

                                                                    Татьяна Толстая Кысь

        



      Про користь міжбібліотечного абонементу, або співпрацю бібліотек у задоволенні інформаційних потреб користувача, начебто нікого переконувати не треба. Але на ділі, чомусь МБА в Україні - далеко не всюди розповсюджений, і як правило, обмежений бібліотеками одного міста чи системи, сервіс. Якщо взагалі є. Нема потрібної книги в бібліотеці? Проблема читача.
   По-іншому в країні, де читачецентризм не лише декларується, але й реально втілюється в життя. 
Ось в такій красивій сумочці "курсують" книжки по МБА між бібліотеками різних  штатів в США. Бібліотечний Консорціум Колорадо - 65 бібліотек  (The Colorado Library Consortium (CLiC) та Бібліотечна Система Канзасу 34 бібліотеки (Northeast Kansas Library System (NEKLS) щойно створили власного кур"єра-перевізника книг по МБА -Blue Sky Express

Щоб відправити книгу звичайною поштою (U.S. Postal Service) - треба заплатити від  $3.50 до  $4 . Інщі перевізники, наприклад,  FedEx - від  $6 до  $15. Бібліотеки порахували, і вирішили створити власного перевізника. Вартість  перевезення 1 книжки  через Blue Sky коштуватиме "всього" від 25 до 80 центів. 

Тут, в США, дійсно спрацьовує принцип рівності прав в доступі до інформації. Неважливо, хто ти і де мешкаєш: у мегаполісі чи невеличкому містечку, в горах чи біля моря. Тобі потрібна книга? Твоя Бібліотека подбає про це. Не має у власних фондах - позичить у сусідів.І справа не лише в повазі до потреб користувача, усунення дублювання в комплектуванні дозволяє бібліотекам зекономити кошти. 

Вчимось?

Див. також:

1 коментар:

  1. Колорадо та Канзас, звісно не піонери в МБА, подібні системи та сервіси працюють в усіх штатах країни.. Ось, отримала такий відгук через Фейсбук: We have a similar system here in Missouri--union catalog and courier system--called "Mobius".

    ВідповістиВидалити