понеділок, 7 лютого 2011 р.

Дисертації - у відкритому доступі

         "Дисертація (від лат. «dissertatio» — твір, обговорення, розсуд, доповідь)  — наукова праця, яку підготовлено для прилюдного захисту на здобуття наукового ступеня".

      Дисертації, як відомо,  є важливим джерелом наукової інформації. Про обмежений доступ до цього виду документів говорилось неодноразово, як і про можливості сучасних технологій, які би дозволили організувати  такий доступ (з усіма перевагами розширених пошукових функцій, контентим пошуком тощо), надійне зберігання та збереження, а також забезпечило б швидке й оперативне поширення наукової інформації, що містять тези та дисертації, в науковому світі.  
        Найбільша в світі повнотекстова  база даних дисертацій від ProQuest Dissertations and Theses - комерційна. І  хоч для наших країн пропонуються значні знижки, до цього часу лише Донецький Технічний університет в межах проекту ElibUkr  передплачував цей ресурс.  Дисертації наших сусідів з Росії,  теж в платному доступі, хоча вже понад 30 бібліотек України надають такий доступ (з деякими обмеженнями у завантаженні, копіюванні тощо (Каталог - вільний тут тут.)
       Вітчизняні дисертації доступні вільно лише у вигляді авторефератів на сайті Вернадки 
     Рух відкритого доступу спричинив появу досить значної кількості дисертацій світу у вільному, безкоштовному для кінцевого користувача доступі Наприклад, про проект відкритого доступу до дисертацій в Пакистані,  нещодавно повідомляла
      Ще корисні лінки на подібні цифрові бібліотеки тез та дисертацій з вільним (чи частково вільним) доступом:

ADT (Australiasian Digital Theses Program) -  дисертацій Австралії
Biblioteca Digital de Teses e Dissertacoes- дисертації Бразилії 
Cybertesis - Спільний проект доступу до дисертацій від Університетів в Чілі, Ліоні, Монреалі, Александрії та Женеві - дисертації з Бразилії, Канади, Чілі, Франції, Гонконгу, Мексики, Перу, Іспанії та США 
DART-Europe  -гарний міжнародний спільний проект різних універсиететів Європи 
Deusche National Bibliothek --проект Німецької національної бібліотеки: всі дисертації з 1998 року 
DiVA - дисертації та інші дослідницькі матеріали від 26 інституцій скандинавських країн EThOS  -Electronic Theses Online Service (EThOS) - Сполучене Королівство.
NARCIS- Нідерланди 
National ETD Portal (South Africa) - дисертації Південної Африки 
Theses Canada - зведений каталог канадських дисертацій 
 
А ось ще важлива інформація: Міжнародний проект Цифрової бібліотеки ДисертаційNetworked Digital Library of Theses and Dissertations - NDLTD запрошує скористатися його ресурсами, а також вітатиме бажання окремих вчених чи університети та інші дослідницькі інституції приєднатися по спільноти. 
Членство в проекті гарантуватиме:
- підтримку у завантаженні дисертацій Вашої інституції до цифрової бібліотеки та відображення їх в Зведеному Каталозі NDLTD, що збільшить "присутність" в науковому світі 
- допомогу у розвитку стратегії довготривалого зберігання та збереження дисертацій  (у партнерстві з проектом та використовуючи засоби  MetaArchive Cooperative)
- спільне обгворення ідей. планів, програм, участь у проектах тощо в царині організації зберіганння, збереження та доступу до дисертацій. 
Індивідуальне членство в NDLTD коштує $25 на рік,  Інституційне - $300.
Спеціальні знижки можливі для Консорціумів університетів, або країн, що розвиваються...
     Зведений каталог цього проекту містить понад один мільйон записів. Каталог створюється у співпраці NDLTD з OCLC, VTLS, та Scirus.
     Відома щорічна конференція, яку проводить NDLTD вже 14-й рік поспіль -  найбільш авторитетний та поважний форум у царині проектів доступу до тез та дисертацій в світі. Цього року вона відбудеться 13-17 вересня, на жаль, досить далеко - в Кейптауні (Південна Африка). Деталі тут

   Як завжди, до колег-бібліотекарів: додайте корисні лінки до ресурсів, можливо, це буде корисно Вашим користувачам. 
   До науковців: чи хотіли б Ви розмістити СВОЮ власну дисертацію у відкритому доступі? Якщо Ваш університет не підтримує власного відкритого електронного архіву (репозитарію), можете це зробити тут -ELibUkrOA -  мультиуніверситетський міждисциплінарний відкритий електронний архів наукових праць дослідників України.

Немає коментарів:

Дописати коментар