середу, 12 січня 2011 р.

SPARC про відкритий доступ: січень 2011

SPARC оприлюднив перший в 2011 році - січневий випуск Бюлетеню з Відкритого доступу (SPARC Open Access Newsletter) - http://www.earlham.edu/~peters/fos/newsletter/01-02-11.htm

Nota bene: Про попередній (грудневий) випуск - читайте тут : http://kmalibrary.blogspot.com/2010/12/sparc.html

         Свій новий випуск Петер Субер починає з огляду highlights у світі Відкритого Доступу в 2010р. Серед найважливіших:

      Прийнято Мандат про обов'язкове розміщення у відкритому доступі результатів досліджень, здійснених за рахунок EUR-OCEANS - Міжнародного Консорціуму з 29 організацій 15 країн світу, що досліджують екосистеми океану. Це одна з найбільш важливих політик (мандатів), що прийняті  міжнародному рівні. 
       Серед організацій чи фондів, що фінансують наукові дослідження, мандати щодо обовязкового розміщення результатів досліджень у відкритому доступі в 2010 р. прийняли ще 4 важливих європейських організації: : 2 ірландські - Health Research Board Ireland та Science Foundation Ireland, а також італійська Telethon Italy  (!) та Австрійський Науковий Фонд (Austrian Science Fund).
        Ще 7 нових мандатів відкритого доступу в 2010 р. були прийняті: Американським Департаментом Сільського господарства (Agricultural Research Service of the US Department of Agriculture), франзузькими France's Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), France's Institut franзais de recherche pour l'exploitation de la mer (Ifremer), польським Інститутом  Біохімії та Біофізики (Poland's Institute of Biochemistry and Biophysics Polish Academy of Sciences), Фундації досліджень серця з Канади (the Heart and Stroke Foundation of Canada), Швецькою Королівською Бібліотекою (Sweden's Royal Library (Kungliga biblioteket), та Швецькою Фундацією (Sweden's Riksbank Tercentenary Foundation (Riksbankens Jubileumsfond).

           Фундація Біла та Мелінди Гейтс (The Gates Foundation) не лише схвалила свій мандат відкритого доступу для публікацій досліджень, фінансованих через одну з своїх нових програм - Next Generation Learning Challenges (бюджет програми, до речі
20 млн.доларів), але й прийняла рішення про ліцензування всіх матеріалів грантів за CC-BY licenses (Сreative Commons). Разом 38 фундацій, що фінансують дослідження (враховуючи і Фундацію Гейтс), в 17 країнах світу прийняли подібні мандати в 2010 р.  ( в Канаді, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Греції, Італії, Латвії, Марокко, Норвегії, Польщі, Південній Африці, Іспанії, Швеції, Сполученому Королівстві та США). (До речі, в 2009 р. таких фундацій було 15 з 10 країн). 
          
        В травні 2010 р., в Гранаді (Іспанія) була прийнята  ALHAMBRA DECLARATION, яка закликає університети та фундації країн південної Європи (Іспанія, Португалія, Франція, Італія, Греція, Туреччина) підтримувати відкритий доступ та приймати відповідні політики його розвитку.  
         Бразильський проект Відкритих Освітніх Ресурсів (Brazilian Project on Open Educational Resources) закликав до вільного розміщення в Мережі всіх навчальних матеріалів, що фінансовані держбюджетом чи іншими фундаціями.  
         ЮНЕСКО виступила з публічною заявою в підтримку відкритого доступу, особливо до матеріалів, що фінансовані державними програмами. 
         У звіті до Європейської Комісії (від ДMбire Geoghegan-Quinn, the EC Commissioner for Research, Innovation and Science, та  Antonio Tajani, EC Vice-President, наголошується на  тому, що відкритий доступ є одним з 10 ключових елементів, які роблять Європейський Союз інноваційним  Союзом.  Як ви, можливо, знаєте, умовою фінансування від Програми FP8  Європейського Союзу вже є поширення матеріалів досліджень (читай, знань) у відкритому доступі.
         Такий же заклик - вільний доступ до результатів досліджень, фінансованих державним коштом  пролунав  минулого року від Швецької Бібліотечної Асоціації.  Paris THATCamp (Паризька вільна відкрита мережева конференція ) закликала до відкритого доступу до даних, метаданих, методів, кодів, форматів та результатів досліджень
      В США далі просували Федеральний Акт Публічного Доступу до Досліджень (FRPAA,  вперше оголошений ще у 2006р.), наразі цей Акт підтримали 120 Президентів (ректорів) провідних американських університетів та 41 Нобелівських лауреати. FRPAA планує поширити політики щодо обов'язкового представлення у відкритому доступі результатів досліджень, фінансованих ще 11 найвпливовішими фундаціями чи агенціями (як це вже досить давно робить NIH для всіх досліджень в галузі медицини та охорони здоров"я), та скорочення періоду ембарго до 6 місяців. В січні  2010 Комітет Науки та Технологій Конгресу США рекомендував всім федеральним агенціям (міністерствам) провадити відкритий доступ до  досліджень, фінансованих федеральним бюджетом, з мінімальним періодом ембарго.Ще кілька громадських організацій США виступили в підтримку відкритого доступу (наприклад, Національна асоціація студентів вищих професійних програм університетів (National Association of Graduate-Professional Students) чи Асоціація журналістів, що працюють в галузі охорони здоров"я (Association of Health Care Journalists). 
        Ще одна відома Британська Фундація, що фінансує медичні та біологічні дослідження - Wellcome Trust оприлюднила таку інформацію. 58% рецензованих (peer-reviewed) статей, опублікованих в 2009 за результатами досліджень, що фінансовані Wellcome повністю відповідають критеріям цього фонду: негайне розміщення  постпринтів у відкритому доступі через PMC (Public MedCentral) чи UKPMC без жодного періоду ембарго. 
       Важливе дослідження відкритого доступу, фінансоване в 2010 р. SPARC, від Дж.Гаугтона (John Houghton) засвідчило економічні переваги розміщення публікацій у відкритому доступі. JISC та  Research Information Nework (RIN) фінансували ще два важливих дослідження в царині відкритого доступу:  з динаміки змін щодо покращення доступу до дослідницьких результатів та з   прогалин у доступі. 
      JISC проголосив також про окрему програму фінансування проектів розвитку відкритого доступу. Подібні програми оголошені в Європейскій Комісії (European Commission's Competitiveness and Innovation program solicited funding applications from OA projects) та  Міжнародній Мережі Доступності  Наукових Публікацій (International Network for the Availability of Scientific Publications), також  Wikimedia Germany пропонує невеличкі гранти від 500 до  5,000 Євро для ідей промоції відкритого доступу.  

Наостанок, в 2010 р. спеціальні національні сайти з Відкритого Доступу  були відкриті в Франції, Ісландії та Ірландії. Подібні вже існують в Швеції, Німеччині, Австрії,  Швейцарії.

Далі буде!  

7 коментарів:

  1. досить цікаво і корисно, дякую!

    ВідповістиВидалити
  2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  3. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  5. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  6. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  7. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити