середу, 19 січня 2011 р.

Як пройти в Бібліотеку або чому Публічні Бібліотеки є важливими для Країни

"The Librarian's Book of Lists" (Chicago: ALA Editions, 2010) - "fun read and a wonderful gift". 

Нова книга американського бібліотекознавця Дж.Ебергарта (George Eberhart), багатолітнього редактора е-бюлетеню American Libraries Direct від Американскої Бібліотечної Асоціації, автора багатьох статей в журналі  American Libraries, автора відомої "The Whole Library Handbook", в доступній і дотепній формі розповідає про  серйозні і не дуже речі, пов"язані з Бібліотекою, наприклад, як сказати "Як пройти в бібліотеку" на 50 мовах світу, "6 співів птахів, що нагадують про бібліотеку", 10 найкращих бібліотечних блогів, 15 найкращих листівок про бібліотеки, 5 речей, які Вам треба знати, якщо Ви директор Бібліотеки, 5 кінофільмів, в яких найгірше представлені образи (стереотипи)  бібліотекарів:-)  і т.д.    Корисними для наших українських колег, думаю, будуть: 

14 речей, які роблять публічні бібліотеки важливими для країни 

1. Публічні бібліотеки зміцнюють демократію
2. Публічні бібліотеки руйнують кордони
3. Публічні бібліотеки - "ігрове поле" для кожного (рівні для всіх членів громади, незалежно від соціального статусу тощо )
4. Публічні бібліотеки поважають незалежність думки (різні культури, різні ідеї, різні концепції)
5. Публічні бібліотеки - джерело творчости (створюючи атмосферу, яка стимулює цікавість, навчання, здатність до відкриттів) 
6. Публічні бібліотеки - сакральні місця  (надаючи почуття спокою та трансцедентності)
7. Публічні бібліотеки формують майбутнє (через роботу з дітьми та підлітками) 
8. Публічні бібліотеки поважають цінність Сім"ї (через сімейні заходи)
9. Публічні бібліотеки формують навички для 21 століття 
10. Публічні бібліотеки - технологічні центри  (тут дані, що в 2009 р. 71% публічних бібілотек США заявили, що вони ЄДИНІ БЕЗКОШТОВНІ в своєму населеному пункті точки доступу до компютерів та інтернет для членів своєї громади
11. Публічні бібліотеки - "рятувальне коло" для безробітних 
12. Публічні бібліотеки повертають вкладені в них кошти ( це цікаво, у нас таких прикладів не зустрічала. Тут же автор стверджує, що за кожен вкладений в бібліотеку долар, бібліотека повертає громаді цінностей і послуг від 1,3 до 10 доларів. Наприклад, в 2009,  бібліотекарі "повернули" 428 мільйони годин на рік через обслуговування  (206,000 бібліотекарів США  x 40 годин на тиждень  x 52 тижні). А порахувати "вартість" бібліотеки можна за допомогою Library Value Calculator, створеним Массачусетською Бібліотечною Асоціацією. 

13. Публічні бібліотеки формують громади (члени громади навколо Бібліотеки)
14. Бібліотеки - хранителі знань.  

Джерело: http://www.alastore.ala.org/detail.aspx?ID=2886  

1 коментар:

  1. Дійсно, 12-ий пунктик несподіваний. 11-ий пункт асоціюється з однією історією успіху http://www.youtube.com/watch?v=UtlyTSbwjzc. А решта визначень щороку звучать у звітах переважної кількості публічних бібліотек. Може трохи в іншому трактуванні.

    ВідповістиВидалити