понеділок, 10 січня 2011 р.

Бібліотеки та їх друзі у Facebook

 

      Українців на Facebook вже більше МІЛЬЙОНА, каже Watcher, а це понад 2 відсотки населення нашої країни. За грудень кількість українців на Facebook зросла на 10%, а за весь 2010 рік майже на 400%. 

Саме в 2010  р. на Facebook почали з'являтися не лише персональні профілі наших колег-бібліотекарів (за моїми підрахунками понад 1000 на кінець 2010), але й сторінки бібліотек чи професійних бібліотечних спільнот. І не тільки потужних книгозбірень (Юнацька Бібліотека, Бібліотека Могилянки, Одеська бібліотека для юнацтва, Київська бібліотека ім.Лесі Українки та ін.), але й  публічних бібліотек невеличких міст чи райцентрів - бібліотеки Знам'янки,  Світловодська, Олександрії, Антрациту та ін. (очевидно, за сприяння програм "Бібліомосту", віват!) Власне, і сам "Бібліоміст" має багато прихильників в Facebook, як і зовсім недавно відкрита сторінка Української Бібліотечної Асоціації.  Фактично чи не всі американські куточки (від Американської Бібліотеки в Могилянці до "Windows of America" в публічних бібліотеках України) досить активно сповіщають своїх друзів та прихильників про всі події, що відбуваються в їхніх стінах. 

Що ж, "лeд тронулся":-):  книгозбірні України приєднуються до впровадження ідей Бібліотеки 2.0., формуючи "бібліотечний" простір у просторі віртуальному, наріжним каменем якого є: "Послуги бібліотеки повинні бути доступні повсюду та повсякчас". В соціальних мережах бібліотеки можуть не лише активно презентувати ТА ОБГОВОРЮВАТИ ІЗ СВОЇМИ ВІРТУАЛЬНИМИ КОРИСТУВАЧАМИ новини, події, нові надбання - книжкові чи електронні, нові сервіси, зміни в режимі роботи, коментарі на бібліотечному блозі тощо.  

Наші американські колеги (з Social Networking Librarians) радять: 

"10 речей, які Ви можете помістити на на сторінку Вашої Бібліотеки у Facebook"

1. Фото Вашої бібліотеки .
2. Відео про бібліотеку чи інше промоційне для бібліотеки відео
3. Календар бібліотечних подій
4. Стрічку rss feed на Ваш Бібліотечний блог
5. Інформацію про контакти Бібліотеки
6. Години роботи Бібліотеки
7. Віджет - путівник по бібліотеці
8. Он-лайн-опитування користувачів щодо послуг Бібліотеки
9. Інформацію про нові надходення до Бібліотеки
10. Лінки на популярні бази даних чи інші е-ресурси Бібліотеки


Ваша Бібліотека ще не у Facebook?
Зареєструйте сьогодні на  http://www.facebook.com, і про Вас знатимуть в світі завтра не лише жителі Вашого міста, чи студенти Вашого університету.  Це просто.
Це просто необхідно.

7 коментарів:

  1. Ми теж не так давно зареєструвались. Поки що розбираємось у можливостях Facebook. Ми також зробили свою групу Вконтакті, відеоканал на Youtube, блог "Горьковский калейдоскоп", і фотоархів. Hозширяємо межі нашої бібліотеки (www.library.lg.ua).
    (Вибачаюсь за не зовсім досконалу українську мову)

    ВідповістиВидалити
  2. @Gor'kovka які Ви молодці! Треба Вас знайти або Ви знайдіть нас Вконтакте! І українська у Вас чудова! ;)

    ВідповістиВидалити
  3. До речі, Вам десь не зустрічалася статистична інформація про кількість бібліотек на Фейсбуці? Дякую!

    ВідповістиВидалити
  4. Ой, украинцы!... Заставите учить язык! Не могу же я пропускать полезную интересную информацию!
    Перевела и познакомила своих коллег в "Библиомании" с постом. Может, возьмут за образец украниские библиотеки и будут активнее в сетях.

    ВідповістиВидалити
  5. bibliomist - мне кажется, трудно такую статистику собрать. так все быстро меняется. кажется, вот только всех собрала - через неделю смотрю, встречаются новые...

    ВідповістиВидалити
  6. Квітнева новина: За I квартал 2011 року кількість українських користувачів Facebook зросла на 40%
    "Еще 5 тысяч ведер и ключик у нас в кармане!"

    ВідповістиВидалити