середу, 26 січня 2011 р.

Чи дублювати записи з репозитарію в каталог і навпаки

    Продовжуючи дискусію, розпочату на одній з конференцій в Україні: чи дублювати записи з репозитарію в каталог і навпаки, і як це зробити якщо так. Всі погодились тоді, здається, що варто: користувачі матимуть дві точки доступу до ресурсу. Але, виглядає, що ніхто так і не почав це робити в Україні, на жаль. 
     Для тих, хто все ж знайде час і натхення на цю працю, ще одне цікаве дослідження, щойно з"явилось в Мережі:


Repurposing MARC Metadata for an Institutional Repository: Working with Special Collections and University Press Monographs, видання Американської бібліотечної Асоціації. Повний текст тут

     Дослідження описує технологію трансформації MARC записів з е-каталогу бібліотеки Огайо Університету (Ohio State University)  в формат Dublin Core для записів в репозитарій цього університету (Knowledge Bank, The Ohio State University's institutional repository). Репозитарій містить понад 42 тис.записів в  1,207 колекціях.
Технології трансформування Dublin Core в MARC теж відомі, було би бажання:-) 

5 коментарів:

  1. В один бік зрозуміло - з репозитарію в каталог. Автор надав права на свою роботу. Єдине, що коли репозитарій змінить адресу ітп. (а таке в Україні відбувалось часто), то усі ці записи в каталозі накриються мідним тазіком.

    А як навпаки? З каталогу в репозитарій? Дозволу автора ми не маємо.

    ВідповістиВидалити
  2. Не понял Пана насчет разрешения автора.. Оно то тут зачем, речь ведь не о полном тексте?

    Конечно из каталога в репозитарий. В каталоге данные могут быть очень полными и максимально структурированными по MARC полям, в репозитарии (как я его понимаю) - не обязательно.

    ВідповістиВидалити
  3. @rock-n-roll-v-biblioteke: Якщо говорити лише про відкриті електронні архіви наукових публікацій: навіщо туди заносити записи з каталогу без доступу до повного тексту?

    ВідповістиВидалити
  4. З каталогу в репозитарій? Праці ПВС, наприклад, кожна університетська бібліотека веде таку віртуальну колекцію (часто з повними текстами), треба додати? Варто. Наукові видання ун-ту, журнали тощо. Наприклад, Наукові записки Могилянки "живуть" на окремому движку, повні тексти до глибокого архіву. Записи з привязкою до повного тексту потрапляють в каталог. В репозитарій - ще ні...
    І навпаки, самоархівована автором праця в репозиатрій - повинна би потрапити в каталог? Як на мене, так. Взагалі, нашим репозитаріям від сили 2-3 роки, ще не відпрацьовані технології і процедури, лише починаємо...

    ВідповістиВидалити
  5. Проблемою, як зазначив Пан бібліотекар, дійсно може стати відслідковування URL

    ВідповістиВидалити