середу, 19 січня 2011 р.

Україна повертає Грузії вкрадені книги

Копіюю майже повністю цю новину, вітаючи і нас і наших грузинських колег з таким актом справедливости:

 Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України передала Грузії 56 старовинних книг XVІІІ-XІX століття, повідомили у прес-службі Мінкультури.

Книжки були викрадені з бібліотеки Тбіліського державного університету імені І.Джавахішвілі, незаконно ввезені на територію України і в березні 2008 року вилучені співробітниками Бориспільської митниці

Nota bene: На сайті Тбіліського держ.ун-ту про це ні слова :-)  А цікаво, що каже на це бібліотека Університету. 

Contra spem spero: от, якщо би хтось вирішив повернути до Могилянки книги, що належали колись КМА-КДА...










10 коментарів:

  1. Про подарунки і згадки:

    ...Мені телефонує Петро Порошенко і каже: "Слухай, у мене закрилася бібліотека, яка була на Ленінській кузні. Я частину книг подарував у Києво-Могилянську академію частина - ще кудись ... Я готовий зібрати 3 тисячі книг і відправити до Москви. звідси

    На сайті НаУКМА - Фонд Петра Порошенка передав 50-тисячну бібліотеку.

    А що це за бібліотека була на Ленінській кузні? Приватна Порошенка?

    ВідповістиВидалити
  2. нема слів: Могилянка отримала дірку від бублика, крім обіцянок і красивих декларацій - нічого! і хіба це була приватна бібліотека пана Порошенка - "я, моя, подарував..." Величезна профспілкова бібліотека величезного заводу, яку закрили (нема заводу - нема бібліотеки!) і майже за два роки що від неї лишилось - не знаю... Сумно.
    А плани депутата Яценюка щодо електронної бібліотеки, ну хоч би хтось із фахівців підказав: винаходити велосипеди красиво, але неефективно! Ну порадьтесь з кимось, хто думає не тільки про те, як отримати від цього проекту якісь фінансові чи моральні бонуси, пане депутате!

    ВідповістиВидалити
  3. Ніколи раніше про це не задумувався - На багатьох заводах існували, існують бібліотеки. Якщо прихзватизовують завод, то бібліотека теж стає приватною власністю?

    А коли підприємство банкрутує, проводять аукціон, то бібліотеку теж пускають з молотка?

    Чому говорять хто який завод підкупив, а не хто яку заводську бібліотеку?=)

    ВідповістиВидалити
  4. "Бібліотеку пускають з молотка" - не чула ніколи про це. Скоріше здають в макулатуру, чи взагалі на смітник. За півтора роки, що пройшло від проголошення передачі Б-ки "Ленкузні" до Могилянки, вже певно зроблено селекцію найціннішого, тепер можна хоч в Москву чи Могилянку (для піару), чи куди завгодно (див.вище). Могилянка в свій час врятувала від смітника ще одну досить велику бібліотеку швейної фабрики "Україна" (досить цінна колекція худ.літ-ри збагатила і нашу книгозбірню, і за обміном - багато інших)... А де поділись інші профспілкові, питання риторичне, певно, в період "первоначального накопления капитала". На жаль.

    ВідповістиВидалити
  5. ...врятувала від смітника ще одну досить велику бібліотеку швейної фабрики "Україна"...

    Врятувати бібліотеку справа не з легких. Ваш Відділ опрацювання мабуть був дуже зрадів)

    ВідповістиВидалити
  6. не єхіднічайте, створити фактично з нуля бібліотеку за 17 років до понад 650 тис.,сьогодні, серйозну і поважну колекцію (прошу до каталогу!) - було нелегко, так, доводилось брати будь-які подарунки, перебирати, відбирати, відсівати, плекати, передавати дублети та непрофільні іншим бібліотекам, школам... Колись напишу мемуари, як вийду на пенсію:-) .

    ВідповістиВидалити
  7. Та я не єхіднічаю, я знаю що важко.

    ВідповістиВидалити
  8. Ого, як ви так швидко відреагували! Хороший приклад для бібліотек, а то часто колеги бояться власної тіні.

    ВідповістиВидалити
  9. Але жодного відгуку:-) так їм потрібні ці книги...

    ВідповістиВидалити