понеділок, 10 січня 2011 р.

Бібліотеки, увага: "прокат книг" наступає!

Мдаа, "порадували" харків"яни. Виявляється, в першій столиці України, місті понад 30 університетів та понад 80 бібліотек ще з 2001 року працюють аж три пункти "прокату книг" під назвою "Сова". І сайтик відповідно існує
Слово "бібліотека", яка за природою своєю теж займається позичанням книг , тут навмисне не використовують, адже в "Сові" всі послуги ПЛАТНІ. Недорого, щоправда, в залежності від цінності книги, від 1 до 6 гривень  за тиждень. Чому вже 9 років цей бізнес процвітає? Що думаєте, колеги? Що думаєте, шановні наші читачі?

7 коментарів:

  1. Ця послуга популярна через те, що вони надають найновіші книжки (я так думаю). Взагалі люди рідко цінують те, що дісталося задарма - у даному випадку послуги бібліотек.

    ВідповістиВидалити
  2. в нас він теж процвітає, бо це БІЗНЕС
    можу назвати ще причин декілька:
    1.Зручно розташовані столики з цією макулатурою - у підземних переходах поруч з ринками; бабусі, домогосподарки можуть не звертати із звичного маршруту;
    2.Невеликий вибір однотипної літератури (покет-буки про кохання та детективи; щоб прочитати і забути, і через тиждень прийти за іншою книжкою, вони так і кажуть). Невеликий, але наочний вибір - це важливо, бо непідготований читач у великій бібліотеці губиться,не знає, що йому обрати, не хоче працювати з каталогом і взагалі ЛЯКАЄТЬСЯ НЕВІДОМОГО.
    Можливо, бібліотекам і не треба витрачати гроші на комплектування цього "щастя", а краще купити щось потрібніше.
    3.Легше віддати пару гривень, але не записуватись, якщо не маєш документів (а в бібліотеці без місцевої прописки не дадуть додому).

    Взагалі в нас цей контингент не-читачів дуже поважає полички вільного книгообміну і активно ним користується - для того його і створили.

    Взагалі це нормально, коли невеличка приватна бібліотечка конкурує з бюрократичною традиційнною, ще й грошики собі заробляю - є чому повчитись.

    ВідповістиВидалити
  3. Супер! Ось чим буду займатися після того, як завершиться Бібліоміст :). Вже і перша інвестиція є - поличка нашого офісного буккросінгу з нашого 6 поверха. Книг наразі не дуже багато, але ж які! Стану десь між Азбукою та книгарнею-бутіком і буду стояти, доки конкуренти не наїдуть. Цікаво, як швидко вони зрозуміють у чому справа? :)

    ВідповістиВидалити
  4. Супер! Но в России, похоже, такое не возможно - по закону.

    Пункт 3 статьи 16 Закона об авторском праве и статья 16 Закона об охране программ содержат принцип исчерпания прав, заключающийся в том, что если экземпляры правомерно опубликованного произведения введены в гражданский оборот посредством их продажи, то допускается их дальнейшее распространение без согласия автора и выплаты авторского вознаграждения.

    Право на распространение экземпляров произведения путем сдачи их в прокат принадлежит автору независимо от права собственности на эти экземпляры. Поскольку и книги, и программы для ЭВМ, и видео-аудио относятся к объектам авторского права, это исключение относится и к ним. Т.е. опять упираемся в лицензионный договор

    ВідповістиВидалити
  5. Такі прокати не зможуть конкурувати з університетськими бібліотеками - не той асортимент:). Студент чи науковець за спеціальною літературою прийде до нас, у бібліотеку університету. Інше питання- чи завжди ми зможемо дати те, що потрібно читачеві...А такий прокат книг свій контингент задовільняє

    ВідповістиВидалити
  6. Сорокин Илья вірно підказав:

    Стаття 15. 7. Якщо примірники правомірно опублікованого твору законним чином введені у цивільний обіг шляхом їх першого продажу в Україні, то допускається їх повторне введення в обіг шляхом продажу, дарування тощо без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право) і без виплати авторської винагороди. Проте у цьому випадку право здавання у майновий найм чи комерційний прокат залишається виключно за особою, яка має авторське право.

    ВідповістиВидалити
  7. Информация по законодательству России устаревшая и неправильная
    В отличие от ЗоАП в Гражданский кодекс Российской Федерации не включен принцип, согласно которому право на распространение экземпляров путем сдачи их в прокат принадлежит автору независимо от права собственности на эти экземпляры.

    По украинскому законодательству также есть право на прокат

    ВідповістиВидалити