понеділок, 3 січня 2011 р.

"Спочатку було Слово..."


За кілька тижнів  до Нового Року улюблений Google  знову порадував, оголосивши про свій новий продукт -  Google Books Ngram Viewer : безкоштовний сервіс, що індексує частоту вживання слів (і показує це візуально на графіку) у понад 5 млн. оцифрованих за проектом  Google books книг (що становить  4% від всіх опублікованих книг в світі).  Отже, програма працює з понад 500 більйонами слів з 5,2 млн. книг англійською, китайською, французькою, німецькою, російською та іспанською мовами.Проект виконувався Google спільно з ученими Гарвардського університету. 
Я не дуже розумію, навіщо це потрібно, певно лінгвісти (філологи? філософи?) мене доповнять:-). Як на мене, певно можна досліджувати генезис вживання  слів (причім у різних мовах). Спробуйте пошукати слово Інтернет, наприклад,  і до 1980 року це буде фактично "мертва"пряма, яка потім різко піде нагору. 
Слово Ukraine починає зустрічатися в англомовних книгах Google Бібліотеки приблизно з 1739 року, і хоч в російськомовних   приблизно в цей же час, але "Украина перестала, наконецъ, болъе СЧИТаТЬСЯ ССЫЛОЧНЫМЪ МЪСТОМЪ" ("Вестник Европы", № 10):-))) 
Кожне з вживань слова можна переглянути у тексті книги.  
Нагадую:  Google Books - унікальний проект з оцифровки книг, який викликав багато галасу і дискусій, але продовжує успішно розвиватися, і за простою адресою http://books.google.com - нині понад 15 млн. книг (в повних текстах чи фрагментах) за останні приблизно 400 років існування людської цивілізації. Так, так, не всі з них в повному форматі (якщо хочете лише повних текстів, треба обрати цю опцію в пошуці), але проект розвивається! Більшість сучасних книг охороняють копірайти, вірно, але ж слова в цих книгах - вільні від застережень авторського права, розсудив Google! І придумав такий сервіс! :-) 

Ngram viewer - гарний приклад поєднання потужностей ІКТ та Інтернет із потребами гуманітарних наук. Знайти сервіс  Ngram viewer можна за адресою: http://ngrams.googlelabs.com

Про ще одну новинку від Google - Google ebookstore -  нещодавно писав мій колега Пан Бібліотекар -  http://panbibliotekar.blogspot.com/2010/12/google-ebookstore.html 

3 коментарі:

  1. Books Ngram Viewer це не програмка, а сервіс. Тому не потрібно нічого завантажувати, достатньо просто перейти за адресою.

    Щодо мов, то сервіс використовує поняття корпус.

    І якщо вже мова про Ґуґл і книги, то слід ще згадати про також запущений перед новим роком Google eBookstore.

    ВідповістиВидалити
  2. Знову позлітали картинки з пікасівських альбомів, так і знала що заглючить через приднання до Гугелка з плюсом:-(

    ВідповістиВидалити