понеділок, 31 січня 2011 р.

Тобі 13 минає? Вкажи ІSBN - стань кращим!

"Конкурс дитячого читання - творче змагання дітей в усіх населених пунктах України".
(з текстів документації Конкурсу) 

В моєму фотоальбомі є смішна фотографія: на тлі Київського палацу дітей та юнацтва (раніше він звався просто Палац піонерів) група дітлахів (різного віку, мені, здається років 7-8), зосереджено і урочисто дивимось в об'єктив камери, що фіксує історичну мить "Святкування Книжкових іменин". Здається, це було під час весняних канікул, і право на участь у святі в столиці виборювали дійсно ті, хто не уявляв себе без Книги й читання,  а шкільна чи публічна дитяча Бібліотека це підтверджувала.

 Щось подібне з 2005 року проводить і  Національна Бібліотека для дітей (спільно з Форумом Видавців та під егідою УБА): Всеукраїнський конкурс дитячого читання. На сайті УБА - ретельний перелік документів, які треба заповнювати бібліотекарям, і кандидатам на кращого юного читача країни, щоби врешті за 3 етапи (завершення якраз, певно, на весняні канікули - "все нове - гарне забуте старе, "Книжкові іменини"?) оголосити Кращого юного читача України.  

Вітаючи ініціативу, все ж не можу стриматися від коментарів. 
Чомусь до конкурсу допускаються лише 12-13 річні, очевидно, за уявленнями організаторів лише ця вікова група може справді змагатися у читанні?  в 5-11 ще рано? а в 14 вже пізно, очевидно, бо ж вже "куда уходит детство" і т.п..

Що ж таке творче змагання у читанні? Оцінка "кращості" у читанні (принаймні так виглядає за документами): у ретельному веденні "Читацького щоденника", де обов'язково треба вказати: "Автор, Назва книги, Імена головних героїв, Короткий зміст (2-5 речень), Особисті враження (2-5 речень), Оцінка книжки за 12-бальною шкалою (11-12 – улюблена книжка, 8-10 – дуже цікаво, 5-7 – подобається, 3-4 – буває краще, 1-2 – не подобається)", а також "Інша інформація: назва видавництва, рік видання, кількість сторінок, прізвища художника-ілюстратора (для ілюстрованих видань), перекладача (для перекладних видань), номер ISBN, характеристики
головних героїв, враження від прочитаного (до 10 речень), ілюстрації – за бажанням".
Завівши такий Щоденник, а також ретельно заповнивши Анкету учасника (де крім персональної інформації, ще і (Віват, Інтернет!) треба вказати E-mail (чому не вжити українське "е-пошта"?), ICQ (очевидно, для чату з бібліотекарем?) та дані  "Вконтакте" (???), тінейджер може претендувати на участь в Конкурсі.
Цікаво, як оцінюють організатори "кращість"?  за кількістю відгуків у "Щоденнику"? За кількістю "улюблених книг"? чи одиниць і двійок за впертість і прочитання того, що "не подобається"? Чи ретельному дотриманні правила "Особисті враження - 2-5 речень". Більше вже недопустимо?   

Читаємо: "Повнота і ретельність ведення Щоденника оцінюється в 1 або 2 бали, причому 2 бали отримує той учасник, в кого який веде Щоденник регулярно (???), і, крім обов’язкової, записує туди і додаткову інформацію (яку?:-) Незрозуміло, скільки ж конкурсанту треба мати записів в Щоденнику, але щоб не було раптом легко й просто,  організатори конкурсу цілком серйозно радять 12-13 літньому чаду: "не варто вибирати тоненькі книжечки для дошкільнят тільки тому, що їх буде більше, ніж товстих книжок, які прочитають інші конкурсанти. Журі оцінить не тільки кількість книжок, а й кількість сторінок в них, так що читати треба те, що справді подобається"  Так що "ідьот бичок-качаєцца" не "прокатіт":-) і метафізична залежність кількості сторінок і "того, що справді подобається" зворушує... Афоризм  "читати треба те, що справді подобається" варто було б розмістити кожному конкурсанту на профілі "Вконтакте", і вказати про це в анкеті! .
Ну, і ще цей шедевр цитую "Журі може оцінити також Ваше бажання перемогти і поставити 2 бали, навіть якщо прочитаних книжок не дуже багато, але досі Ви взагалі нічого не
читали".
Чули, 12-13 літні? якщо Ви нарешті вивчили "Буквар" у 6-7 класі, вперед! Прочитайте не дуже тоненьку книжку, і "щоби сподобалась", і журі це оцінить!
Додаткові бали можна набрати ще й залучивши до конкурсу друзів, але тут вже складна маркетингова задачка про А і Б: "якщо Ви привели на Конкурс свого однокласника А, то інший Ваш однокласник Б вже не зможе його запросити". 
Цікавим і таємничим є третій етап Конкурсу, коли вже нарешті будуть оцінювати "креативність і артистизм" (хто? як? чому? до чого тут читання? )
       Добре, що в моєму дитинстві моїй шкільній бібліотекарці ніхто не присилав подібних інструкцій з організації конкурсу. Або якщо присилали, вона не зважала на них... Я би не потрапила, певно, на "Книжкові іменини". І не було б в моєму альбомі смішної фотографії..

16 коментарів:

  1. А скажіть, як не простий член УБА - Чому асоціація проводить так багато бездарних конкурсів?

    ВідповістиВидалити
  2. та це ж не асоціація проводить, лише підтримує, наче ж ціль благородна - дитяче читання... Але, Ви праві, якщо підтримує, хай втручається в процедури-зміст. Не сумнівайтесь, я скажу на президії.

    ВідповістиВидалити
  3. ...це ж не асоціація проводить...

    Конкурс девізів, флеш-моби, конкурс глибоко захованих літературних творів, тепер на прицілі діти...

    Це стиль асоціації. Підозрюю, ті що проводять, водночас члени УБА.

    ВідповістиВидалити
  4. Це правда, УБА проводить те, що запропонуємо ми, звичайні члени професійної спільноти бібліотекарів, оформлені членським квитком УБА чи без нього.
    Інша справа, ЩО ми пропонуємо...
    Звичайно, тема для обговорення в УБА про необхідну планованих заходів, які проводяться під егідою Асоціації...

    ВідповістиВидалити
  5. Не можу не відповісти шановним дискутантам. Так, цей конкурс проводиться під егідою УБА і дитячі бібліотекарі - члени УБА вносять пропозиції щодо Положення, яке розробляється Форумом видавців. Ця зовнішня заплутаність Положення "вистраждана" майже 10-ма роками проведення, побажаннями і зауваженнями бібліотекарів.
    Ви можете казати що завгодно, але завдяки цьому "бездарному" конкурсу до бібліотек прийшли тисячі нових читачів, сотні дітей побували у Львові на фестивалі "Книгоманія" і, без перебільшення, такі щасливі обличчя і сльози під час розставання я бачила тільки в Артеку. Цей конкурс для багатьох дитячих бібліотек став трампліном в "публічність", завдяки йому ми вийшли за стіни бібліотек і стали працювати на потенційного читача, а не тільки на того, хто вже прийшов до нас.
    Чому обмежена вікова категорія? А ви спробуйте провести Всеукраїнський конкурс з 1 по 10 клас. Ну і крім цього є інші аргументи, про які я тут не буду. А це нічого, що:
    "...2008 р. Участь у конкурсі взяло близько 106 тисяч дітей (дані з деяких областей неповні)
    2009 р. Всього в конкурсі взяло участь: 136112 дітей.
    2010 р. Участь у конкурсі взяло близько 141 тисячі дітей (дані з деяких областей неповні)
    Всього у Конкурсі за роки його проведення взяло участь близько 467 тисяч школярів з усіх областей України, АР Крим, міст Києва, Львова і Севастополя. Конкурс відбувся у 370 районах, 141 місті, понад 8600 школах та у 880 дитячих і сільських бібліотеках."
    І це незважаючи на те, що Положення конкурсу не відповідає деяким вимогам критиків.
    Шановні колеги!
    За цими цифрами стоїть робота тисяч дитячих бібліотекарів, про роботу яких ви знаєте далеко не все, деякі навіть були здивовані, помітивши в дитячих бібліотеках щось подібне не прогрес і тим більше (Слава тобі, Боже і Білл Гейтс!) комп`ютеризацію.
    Тому будемо вдячні за КОНСТРУКТИВНІ пропозиції щодо покращення роботи, а Положення написане для бібліотекарів, що працюють в цьому конкурсі. А вони вже якось впораються, як роблять вже 9 років поспіль.

    ВідповістиВидалити
  6. нема сумнівів у "благих намерениях"...
    Ну, і цифри вражають. Це ж 467 тисяч 12-13 літніх ведуть читацькі щоденники? І оцінюють за 12 бальною шкалою? Дісно "щось подібне на прогрес".
    Одне питання лише: а чому за компютерізацію дякуєте Богові та Білу Гейтсу?
    А бібліотекарі, звичайно, з цим всім "якось впораються". Успіхів конкурсу і конкурсантам!

    ВідповістиВидалити
  7. Стосовно комп`ютеризації: Бог - за компанію, а Білл Гейтс - самі знаєте.
    Мені незрозумілий Ваш скепсіс. Звичайно ж, не всі діти ведуть читацькі щоденники, але вони їх заводять заради перемоги в цьому конкурсі і, погодьтеся, це не погано, якщо в когось з них звичка вести читацький щоденник залишиться назавжди. Якщо Ви помітили, головний організатор - Форум видавців. Ці методики запозичені організаторами з досвіду інших країн (Швеції наприклад), третій тур обласні бібліотеки проводять за власними сценаріями, але, повірте, дітям це подобається. а для нас - це головний крітерій.

    ВідповістиВидалити
  8. @Larysa: у мене виникла підозра, що ви майже відчуваєте гордість за те, що за 10 років вистраждали таке чудернацьке положення.

    ВідповістиВидалити
  9. Конкурс читання з 2002 року проводить ГО "Форум видавців". УБА долучилася тільки в цьому році. Поки що невідомо, наскільки активною буде УБА в просуванні конкурсу, залученні до його проведення активних бібліотекарів.
    Текст положення про конкурс і всю конкурсну документацію ми створювали поступово, всі роки проведення конкурсу. Напевно, вона має недоліки, тому я буду безмежно вдячна, якщо утвориться ініціативна група, яка не тільки критикуватиме те, що ми робимо, а запропонує нам якусь практичну допомогу. В тому числі я готова змінити умови конкурсу, якщо завдяки цим змінам ми будемо ефективніше залучати дітей до читання. Хоч я й готова аргументувати все, що є в умовах конкурсу зараз. Поки що, на жаль, пані Тетяно, таких дітей, які у віці 12-13 років НЕ ЧИТАЛИ книжок, крім Букваря і шкільних підручників, більше, ніж Ви собі можете уявити.
    Щиро, Олександра Коваль

    ВідповістиВидалити
  10. @Pan Bibliotekar: гордість я відчуваю лише за те, що беру участь в організації найбільшого і найавторитетнішого на сьогодні конкурсі дитячого читання у нашій країні. І Положення мені зовсім не заважає. Як зазначила пані Олександра, будемо вдячні за будь -які конструктивні пропозиції. Чекаємо!

    ВідповістиВидалити
  11. Спасибі за коментар, пані Олександро. Вірю, що УБА зможе активно долучитися в майбутньому, і залучити фахівців до якнайкращого втілення ідей залучення дітей до читання.

    ВідповістиВидалити
  12. Пане бібліотекарю,
    Ми не страждаємо, а просто 10 років вперто і наполегливо робимо те, що видається нам слушним. Ви вважаєте, що можна краще? Цілком з Вами згодна. Якби Ви були з нами, та ще бодай 2-3 особи, то всім разом вдалось би досягти чогось значно більшого, і, можливо, вся наша Україна була б інакшою. За критику - велике мерсі, але краще просто візьміть та й напишіть, як має бути. Попрацюєте волонтером? Будемо Вам вдячні безмежно і довіку. І діти також. Чесно. Потім самі їх спитаєте.
    Якщо хочете допомогти - пишіть мені bookforum@gmail.com або дзвоніть 0503221085
    Олександра Коваль, президент ГО "Форум видавців"

    ВідповістиВидалити
  13. @Larysa & Oleksandra: ніхто не сперечається в потрібності заохочення дітей до читання, чи намагається применшити вашу роботу.

    Але конкурс - це змагання, відповідно повинні бути встановлені чіткі правила і прозора процедура визначення переможців.

    Речі типу: Журі може оцінити також Ваше бажання перемогти, чи якщо Ви привели на Конкурс свого однокласника ітд. не мають жодного відношення до підвищення якості та ефективності процесу читання.

    Ось про це власне мова, а не про те скільки дітей взяли участь у конкурсі.

    ВідповістиВидалити
  14. а скільки школярів 14-15 віку є читачами дитячих бібліотек, цікаво? і що думають з приводу конкурсу дитячі бібліотеки? які за місією своєю щоденно виконують те, до чого прагне Конкурс...
    І я теж була переконана, що не кількість визначає якість...Один з моїх давніх перших керівників довгий час працював у райкомі комсомолу в свій час, вчив колись як потрібно філософськи ставитися до численних конкурсів, звітів, змагань. Наприклад, ось приходить такий запит згори: "сколько пєвчіх птіц прікормлєно камсамольцамі района в період з такого-то по таке-то". -І що Ви робили, питаю - Головне швидко відзвітувати : 36548!
    Чесно, вірю в гарні наміри, що плекають організатори Конкурсу, і що хоча б половина з понад півмільйонної армії залучених від часу участі в конкурсу почали справді Поважати Її Величність Книгу, усвідомили себе як читачі, а читання як творчий процес, навчились ділитися думками про прочитане! Адже метою Конкурсу є це, а не кількісні показники та формальні ознаки, чи не так?

    ВідповістиВидалити
  15. @pan.bibliotekar: Пане Бібліотекарю, Вам, як мешканцю міста Львова, де саме проходить цей конкурс) потрібно допомагати громадській організаціїї "Форум Видавців" в організації цього конкурсу, а не критикувати, сидячи за комп'ютером. Це ж легше за все - прочитати Положення про конкурс та придертися до деяких його пунктів.
    Краще пішли б волонтером та допомогли в організації конкурсу. Форуму видавців потрібна ця допомога, адже зібрати таку величезну кількість дітей та зробити для них свято вимагає багатьох зусиль!

    ВідповістиВидалити
  16. @Жизель: взагалі-то не я автор цієї замітки, але я погоджуюсь щодо чудакуватості окремих пунктів положення.

    Якщо навіть сама спроба показати алогічність процедури нарахування балів викликає у вас болючі відчуття, то це справді страшно.

    ВідповістиВидалити