пʼятницю, 8 квітня 2011 р.

Contra spem spero? або про фонди, що дають надію

"В Гарварді, де проводяться важливі глобальні дослідження, ми відчуваємо надзвичайну відповідальність за якомога ширше розповсюдження результатів цих досліджень" (Steven E. Hyman, Provost of Harvard University)

   Публікації в міжнародних реферованих журналах відкритого доступу часом вимагають сплати, інколи досить високої. Вже в кількох університетах зустріла подібні цільові фонди допомоги авторам.     Наприклад, HOPE Fund в славетному Гарварді, або The Harvard Open-Access Publishing Equit. Про це трохи вже було тут. Фонд надії надає гранти  на публікацію в журналах відкритого доступу авторам - дослідникам Гарварду, але лише тих підрозділів Університету, що прийняли політики щодо відкритого доступу (тут таких поки лише шість).  (Це правильно! "Пиво - только членам профсоюза":-)! Цікаво, що серед категорій авторів - не лише науковці чи викладачі, але й студенти.  Грант (максимальний розмір 3000 доларів) надається лише для публікації у журналі відкритого доступу (не в звичайному комерційному, який доступний лише за передплатою, не в гібридному, де лише частина статей відкрита, не в журналі з періодом ембарго (затримки на певний термін). Серед інших критеріїв -  це має бути журнал  

Вимогою Фонду є,звичайно, також розміщення такої статті в університетському репозитарії -DASH repository 
      Подібний Фонд є також в Колумбійському університеті: The Columbia Open-Access Publication (COAP) Fund.
     Цікаво, що адмініструють подібні Фонди - університетські Бібліотеки! Власне відділи цифрових досліджень, які присутні вже давно в університетських бібліотеках США (за мною розповідь про функції такого відділу та приблизну структуру).
   Історію про створення подібного фонду в одному з американських університетів знайшла також в публікації Establishing a central open access fund
   Помріємо про подібні фонди в наших університетах? Hope!



6 коментарів:

  1. Чого мріяти?, потрібно створювати. Поки всі тільки "кричать" - Віддай працю!, а про подібні фонди навіть не згадують + підозрюю і не знають.

    ВідповістиВидалити
  2. В Могилянці є такий фонд...Правда, не лише для журналів ВД, а для міжнародних...\

    ВідповістиВидалити
  3. Не пригадую, щоб в якійсь з Ваших статей про ВД читав про цей фонд?

    ВідповістиВидалити
  4. О, Ви читали мої статті? Приємно:-) Дійсно, не писала, бо ж фонд підтримує міжнародні публікації взагалі, а не у ВД. Цікаво, чи десь ще є подібні фонди?

    ВідповістиВидалити
  5. Фонд і для студентів?
    З чого наповнюється фонд?
    Компенсують відразу ж, чи потім?

    ВідповістиВидалити
  6. Ні, тільки викладачів, і тільки потім. Знаю, знаю,не критикуйте відразу, але поки ось так.

    ВідповістиВидалити