вівторок, 19 квітня 2011 р.

"Фотограф щелкает, и птичка вылетает" або Один день з життя Бібліотеки

        Давним - давно це було. А може і не зовсім давно, а може і зовсім недавно.  В одному місті чи селі була собі Бібліотека. Люди любили її за цікаві книжки, добрі справи, щирих працівників. Одного дня.... 
       Ось так може починатися історія "Один день з життя Вашої Бібліотеки".  
        Так, як це роблять наші американські колеги:  Є така бібліотечна "забава" у бібліотек, США а Американська Бібліотечна Асоціація це всіляко вітає і підтримує:  Library Snapshot day.
Якщо перекладати дослівно, то snap-shot - постріл навскидку. У фотографії використовують для моментального знімку.  Ну, а образно кажучи:  фіксування чогось за короткий термін. Ось такий собі огляд одного дня з життя Бібліотеки придумали наші заокеанські колеги. Зафіксувати та розповісти світові, що приніс один звичайнісінький день конкретної бібліотеки: скільки книжок за цей день взяли користувачі? скільки переглянули журналів? Скільком бібліотека допомогла у пошуках роботи?  У виконанні домашніх завдань?  Скільки книжок додалось до колекції?  Скільки записів до каталогу? Скільки довідок виконано? Яка статистика сайту? і т.д. Все що трапилось за один день - у вигляді тексту (історій), ілюстрованого світлинами.  Ось така статистично-світлинно ілюстрована розповідь, на думку колег, допоможе громаді краще усвідомити, чим  живе бібліотека, що повсякчас робить, чим допомагає.  Адже користувачі наші часто не уявляють, який складний бібліотечний механізм, скільки технологічно коліщаток-ліщаток має крутитися задля того, щоб отримати-опрацювати-видати користувачеві книгу і т.д. Ну, а чиновники і поготів... Результати (історії - світлини) широко оприлюднюються, викладаються на сайт, фото - на Flickr, відео - на YouTube  і тд.  А ще пропонується попросити час у місцевих ЗМІ і викласти  свої "історії"  там. Як результат - підвищення престижу Бібліотеки в громаді та суспільстві!
Ну, якщо чесно, мені здалось, що  американські бібліотеки до такого дня "готуються", включають в "порядок денний" (крім буденних справ)  щось незвичне. Наприклад, Вашингтонська Державна бібліотека виклала історію про свій "один день",  які вона провела в тюрмах та психіатричних лікарнях, вірніше в бібліотеках цих закладів, проводячи там різні заходи  (хто здатен повторити цей досвід в наших реаліях? і чи є бібліотеки в наших шпиталях?) . 
 А що, здається цікавий хід: "моментальний знімок" - зріз щоденної роботи книгозбірні. Може  спробуємо?  А УБА нас підтримає!  

А приклади американських бібліотек - тут  

5 коментарів:

  1. З"явилася думка і про таке: бібліотека бібліотекаря або що стоїть на полицях у нас вдома, які книги ілюструють нас як особистостей, та нас як професіоналів, адже ми працюємо у бібліотеці і все що нам потрібно можна знайти на роботі але наявність і наповнення приватної бібліотеки - це цікавий аспект для осягнення своїх колег. Приміром такий зріз може ілюструвати непомітні грані, захоплення і акценти тієї чи іншої людини.

    ВідповістиВидалити
  2. А що, цікаво: домашня бібліотека бібліотекаря:-) недавно знайшла у Чапека, виклала у Фейсбук:-) : ""Раз в три года меня охватывает неистовое желание привести свою библиотеку в порядок:...нужно снять все книги с полок и навалить их на полу, чтобы рассортировать. Затем берешь из кучи какую-нибудь книгу, садишься куда попало и начинаешь ее читать.... А кончается тем, что берешь в охапку все подряд, как лежит, и впихиваешь на полки, после чего опять успокаиваешься на три года" (Карел ЧАПЕК. Куда деваются книги)" Не знаю як у кого, у мене точно за цим сценарієм:-) (маю на увазі домашню бібліотеку, звичайно:-)

    ВідповістиВидалити
  3. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  5. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити