вівторок, 19 квітня 2011 р.

Що зберігати в Репозитарії?

Ось така сентенція нині вибудувалась:-). Що я забула, підкажіть! З чим не згодні? 
Види документів, які зберігають в репозитаріях. Залежить від місії та політики репозитарію (інституції). Це можуть бути будь-які оцифровані об’єкти наукової, освітньої, адміністративної, культурної діяльності окремого дослідника, інституції чи галузі. Хоча найчастіше репозитарії асоціюють лише з науковими доробками.  До репозитарію розміщують як нерецензовані недруковані матеріали (препринти, здебільшого авторські рукописи завершених і поданих до журналу статей), так і будь-які постпринти: передусім, рецензовані надруковані в журналах наукові статті, дисертації чи тези дисертацій, е-книги чи розділи книг, звіти, матеріали конференцій та інша т. зв. "сіра" література. Також  презентації, будь-які зображення та мультимедійні матеріали, аудіо- та відео файли, комп'ютерні програми, веб-сторінки, набори даних, навчальні об’єкти, університетські видання (газети, бюлетені, стрічки новин тощо),  протоколи досліджень, грантові аплікації чи звіти проектів, статистичні дані, навчальні матеріали (окремі лекції, е-портфоліо, описи чи програми курсів, методичні рекомендації тощо),  студентські роботи (курсові, дипломні тощо), блоги інституції тощо. 

13 коментарів:

  1. Пропоную скоротити пост:

    Які документи зберігати в Репозитарії?

    Будь-які!

    ВідповістиВидалити
  2. Вав! Нарешті зняли ту кляту капчу!!! Вітаю всіх нас))).

    ВідповістиВидалити
  3. А хтось люб"язно підказав мені раніше це зняти? Сама випадково дізналась, що капчується:-) Свої ж коменти не вимагають... За "будь-які" - дякую. Тоді можна просто написати "Р - це все".

    ВідповістиВидалити
  4. Мене більш цікавить, як вам ідея з блогами як контентом?:-) А типом контенту, крім наукового? Бібліотека Конгресу архівує твіттер і фейсбук, як відомо, хоч це не зовсім до Р. Наш Р. КДУ рідкісні видання) - все ж репозитарі1й чи електронна бібліотека на Вашу думку?

    ВідповістиВидалити
  5. Наповнювати можна і сканами етикеток з-під пепсі, головне для себе визначити - навіщо?

    Репозитарі1й чи електронна бібліотека? Я чесно намагаюсь залишати визначення для професорського складу.

    Як на мене репозитарій завжди є електронною бібліотекою, однак елбіб не завжди може включати в себе усі якості репозитарію.

    ВідповістиВидалити
  6. а якщо "етикетки з-під пепсі як візуальна репрезентація епохи":-)? А раптом хтось буде досліджувати і спасибі скаже?:-)
    До речі, бачила тут в Стейтах бібліотеки, які збирають коробки з під сигар, чи постери, автомобільні знаки, чи справді різні етикетки-"фантики"... Поза тим, повертаючись до Р., питання все ще дискутується, хоч переважна більшість репрезентують наукові доробки, але не лише...

    ВідповістиВидалити
  7. А чим це відрізняється від е-архіву? Де це фізично зберігається? Хто сплачує хостинг? Свого часу мені відмовили у зберіганні аудіофайлів, посилаючись на обмеженість місця на сервері. Так розпочався подкастинг мій. Досі фотки на сайт тільки 200 на 300 пікселів йдуть.
    Навіщо зберігати аудіофайли, відео-, коли є ютьюб та флікр, наприклад? І взагалі хмарні сервіси наступають?
    Ще питання, чи знайде звичайний читач щось у репозитарії? десь бачила дуже гарний пошук у бібліотеці (просто так : книги, малюнки, карти, аудіо, відео...але не у нас)

    Як нормальний б-кар, я впевнена, що треба зберігати ВСЕ, але ж на державному рівні - архівувати радіо, тв,всю друковану продукцію, тощо і потім надавати доступ, бо багато чого зроблено на податки, чим зараз торгують

    ВідповістиВидалити
  8. Фізично зберігається на сервері інституції (бібліотеки). Репозитарій - власне е-бібліотека цифрових документів, гарно впорядкована і надійна, стабільні URL до документів. Бібліотеці треба думати про збільшення серверних потужностей все одно, якщо вона розвиває е-бібліотеку. Можна "віддатися" на аутсорсинг, але не варто, це досить нескладно і дешевше (я про це писала тут десь)робити власними силами. На Флікрі і в ютубі звичайно можна тримати фото-відео, але тоді Ваш брендінг (університету, бібліотеки) розмивається. Читач? Так для нього ж в першу чергу і зроблено: все впорядковано, з гарним пошуком і в одному місці. Про державний рівень зберігання - риторичне питання.

    ВідповістиВидалити
  9. ...раптом хтось буде досліджувати і спасибі скаже?..

    Я, до речі, серйозно про етикетки. Якщо, приміром, це репозитарій матеріалів пов'язаних з імперією Габзбургів, думаю цікаво б було поглянути на етикетки тодішніх популярних вин.

    Але якщо у цей репозитарій кидати матеріали "притягнуті за вуха", або запхати 100 однакових метрик ітд... то кому потрібне таке е-зібрання?

    ВідповістиВидалити
  10. ось радійте,це воно?

    Мультимедійний архів електронної бібліотеки ЗБІЦ м.Славутич вітає вас!
    http://media.slavutich.org/

    ВідповістиВидалити
  11. О, спасибі! Новенький е-прінт:-) З назвою щось... Змішали все що можна: Мультимедійний архів електронної бібліотеки (:-) Ну, щоб не дискутувати архів чи репозитарій? ну, і назва інституції втаємничена, хтось знає що таке ЗБІЦ? не знайшла з ходу лінків...
    Ну, як не є, це 28-й відомий мені в Україні. Ростемо!

    ВідповістиВидалити
  12. ПБ: я про етикетки теж серйозно... Взагалі така купа документів-свідчень епохи поза увагою і бібліотек, і архівів, а жаль.
    PS. Колись виконували довідку іноземця на студію приблизно таку "Характеристика цін на продукти в СРСР десь в середині 80-х - на початку 90-х". Сказитися можна було...

    ВідповістиВидалити
  13. Valuable employed motor Options - Finding Guidance

    Here is my weblog :: www.iprofile.fr
    Also see my page - remanufactured engines

    ВідповістиВидалити