суботу, 23 квітня 2011 р.

Посилання і цитування легко відстежити в проекті SSRN's CITEREADER

Cеред "закидів" противників репозитаріїв лунають  і такі: "Набір сервісів репозитаріїв нічим особливим не відрізняєтся. У видавців є сервіси відслідковування (а отже, аналізу) цитування (наприклад, Crossref, чи Web of Knowledge, чи Scopus), а у репозитаріїв - нема" . 

      Останнє твердження - не зовсім істинне. Взяти  хоча б іспанську Recolecta, Bielefeld Academic Search Engine, OAIster,  і от тепер - SSRN: Електронна бібліотека Дослідницької Мережі Соціальних Наук (SSRN). Відомий  ресурс, адже тут сьогодні  зібрано 270 459 повних текстів та 334 тис. рефератів публікацій в галузі соціальних наук  від понад 158 тис. авторів - науковців.
Статистика завантажень - вражаюча: всього понад 44 мільйони, в т.ч. майже 9 млн. за останні 12 місяців,  813,786 - за останні 30 днів.
Недавно Мережа оголосила про новий проект  - CITEREADER™ REFERENCE AND CITATION PROJECT:  понад 6.7 млн. посилань з  182,000 публікацій та понад 4,2 млн. цитувань в бібліотеці  SSRN (відповідно на  REFERENCES tab  та  CITATIONS tab). Такий унікальний довідковий апарат дозволяє дослідникам охопити все коло джерел, повернутися до необхідних через resolved links (до речі, хто знає українcький відповідник терміну ? я пишу резолвер, але підозрюю,що..). 
І ще одна чудова, як на мене річ,  на головній сторінці зверніть увагу на винесену статистику: "Топ авторів", "Топ інституцій", "Топ статей". Крім того, що це цікаво і веде до найпопулярніших робіт (наприклад, стаття "Що таке шлюб" зібрала 29,095 завантажень:-), це можливо і спосіб промоції? Амбітність дослідника, який хоче визнання -благородна річ, чи не так? Може зробимо на своїх репозитаріях  подібній сервіс "Топ робіт"? 

Джерело



4 коментарі:

  1. Чи будуть додані подібні функції до eKMAIR і до ELibUkr-OA?

    ВідповістиВидалити
  2. "Топ авторів"? Ще думаю. Вважаєте варто?

    ВідповістиВидалити
  3. Ви ж самі запитуєте:
    Може зробимо на своїх репозитаріях подібній сервіс "Топ робіт"?

    Як на мене "робіт" краще ніж "авторів". А усі ці члени наглядові-дорадчі в ELibUkr що кажуть?

    ВідповістиВидалити