понеділок, 11 квітня 2011 р.

Evergreen, Koha та PMB - лідери серед безкоштовних АБІС

Продовжуючи тему АБІС, зверніть увагу на статтю Müller T. How to choose a free and open source integrated library system // OCLC Systems and Services.-2011.-# 1

 Автор розглянув і проаналізував 20 безкоштовних та з відкритим кодом спеціальних автоматизованих бібліотечних програм за 40 загальними критеріями та 800 можливими функціональними можливостями. Лише три програми витримали такий жорсткий аналіз і задовольнили всі можливі критерії:  Evergreen, Koha та PMB
Хоча ціллю  дослідження було не визначити,  яка безкоштовна АБІС є кращою чи гіршою для бібліотек (це як і для комерційних АБІС неможливо: кращою є та, яка влаштовує кожну конкретну бібліотеку!), але дослідити переваги кожної та презентувати їх бібліотекарям.   
Бібліотекам України, яких вже не влаштовує стан власних АБІС варто подивитися в бік  цих трьох програм. А раптом це те, що потрібно Вашій бібліотеці?  

 

9 коментарів:

  1. А є в Україні такі бібліотеки яких вже не влаштовує стан власних АБІС? Не чув про такі.

    ВідповістиВидалити
  2. Думаю, що є! Хтось вже "виріс" з певних програм і хоче змін, когось не влаштовує функціонал, когось якість підтримки, когось - вартість...

    ВідповістиВидалити
  3. Ок, конкретніше, точно знаю: керівника Могилянської книгозбірні не влаштовує вартість щорічної підтримки впровадженої АБІС, яку досить важко вкладати-пояснювати-доводити в танучі бюджети. Бібліотека Академії Наук Вірменії переходить з аналогічної комерційної програми на Evergreen, як тільки будуть оприлюднені результати (і пораховані ресурси), почну думати впритул.
    Здогади - теж побудовані на численних розмовах з колегами, які втім, не буду оголошувати. Якщо захочуть самі. Але впевнена, що спокій буває тільки на цвинтарі, невже не хочеться кращого, ліпшого, досконалішого????

    ВідповістиВидалити
  4. Угу, у багатьох так активно вирує життя, що їх і не запідозриш у прагненні спокою.

    ВідповістиВидалити
  5. І нас не влаштовує УФД. Все мрію, що паралельно будемо використовувати Koha, а може і зовсім перейдемо. Але наскільки знаю - проблемка - не підтримує інвентарних книг в нашому розумінні, і всієї решта паперової документації. А наших умовах інвентарна книга - основне....

    ВідповістиВидалити
  6. Як це паралельно будемо використовувати Koha?

    ВідповістиВидалити
  7. спробуємо автоматизацію видачі літератури на Koha, внутрішні бібліотечні процеси, обробку - УФД, і синхронізувати. Такий проект:)

    ВідповістиВидалити
  8. Гарний проект. Успіхів, пані Галино! А інв.книжки ми навіть з АЛЕФОМ перші 10 років вели окремо в екселі і роздруковували, лише останніх кілька років інтегрували.

    ВідповістиВидалити