неділю, 10 квітня 2011 р.

Про "Улісс", "Війну і мир" та «Коротку історію тракторів по-українськи» по-британськи

    Неділя, вихідний. Що б почитати "для душі"?
Британська The Telegraph пропонує список з 50 книг, які обов'язково потрібно прочитати за життя . Цікаво, що сюди потрапив роман М.Левицької, "британської письменниці українського походження" : (очевидно через походження).  Роман опублікований у 2005 видавництвом Viking (Penguin Books), здобув низку престижних нагород, в т.ч. Вудгауз (за найкращу гумористичну книжку року, яку написала жінка), потрапив до лонг-листа Букера-2005 і виявився одним із головних бестселерів у англомовному світі. Лише за 2008-2010 р. у Сполученому королівстві було продано 904,498 примірників книги.  Роман  перекладений багатьма європейськими мовами (одними з перших переклали цей "антиукраїнський проект" наші північні сусіди...). Українського перекладу (станом на березень 2011) не існує.  "М. Левицька народилася після закінчення Другої світової війни в таборі для переміщених осіб в Німеччині, все життя мешкає у Великобританії. "Це, втім, не позбавило її від “досконального” знання “життя і традицій української громади в “Англії”, як написано в анотації до англійського видання. Але ж чи може цей твір претендувати на належність до української культури, на знання української історії та психотипу?" - звідси.
     Втім, варто почитати, щоби мати власну думку. Ну, і придбати для бібліотеки. 
    Раджу звернути увагу на весь список, я би деякі з цих речей перечитала або й прочитала вперше. Єхидні коментарі до кожної книги  теж вартують уваги. Ну як Вам, такі наприклад: 
«Війна і мир» Льва Толстого: 1225-сторінкова книга, яку часом порівнюють з епічною мильною оперою, завдяки перенасиченості подіями та персонажами. Те ж саме ви можете підглянути у своїх сусідів.
«Злочин і кара» Федора Достоєвського. Історія божевілля і обтяжливих моральних дилем. На щастя, коротша, ніж «Війна і мир».
«Великий Гетсбі» Френсіса Скотта Фітцджеральда. Джей Гетсбі зовсім не такий вже великий персонаж, яким його прийнято вважати. Хіба мало людей здійснюють сумнівні вчинки тільки для того, щоб спокусити чужу дружину!
«Алхімік» Пауло Коельо. Коли вища форма життя зійде до створення книги про людство, вона неодмінно процитує цю безпорадну книгу, що прикидається літературою, як свідчення його найглибшого занепаду. Правда, було продано більше 65 млн. копій і її високо оцінила Мадонна.
«Дівчина з татуюванням у формі дракона» Стіга Ларссен. Ряд нескінченних чашок кави і раптова сцена сексуального насильства. Найуспішніший продукт експортований зі Швеції після ІКЕА. 
«Як завойовувати друзів і впливати на людей» Дейла Карнегі. Крок перший: не давати їм купувати книги з популярної психології.
«Лоліта» Володимира Набокова. Скаутинг для дівчаток.
і т.д. 
Чим не рекомендаційна бібліографія?  :-)

PS. Дякую Вікторії та Facebook за пораду! 

2 коментарі:

  1. Божечки, а я з цього списку тільки 16 прочитала!
    Буду наверстувати пропущене. Хоча, назв так 8-9 точно відсутні в нас. (( Цікаво, а хто прочитав вже усі 50?

    ВідповістиВидалити
  2. Навряд чи хтось прочитав всі 50, і маю сумніви що це аж так конче необхідно:-) Цікаво, що в списку немає культового для британців Шекспіра??? Не хотілось знущатися над святим в коментарях?:-)

    ВідповістиВидалити