четвер, 7 квітня 2011 р.

Моя бібліотека повинна бути відкритою!


  Вже другий страйк на захист бібліотек довелось бачити в США.   Вчора біля Нью-Йоркського City Hall (мерії міста) бібліотекарі 3-х найбільших бібліотечних систем мегаполісу - Нью Йоркської Публічної Бібліотеки, Публічної Бібліотеки Квінс та Бруклінської Публічної Бібліотеки проводили мітинг -Library Allies Rally - в знак протесту проти скорочення приблизно на 30 відсотків бюджетів бібліотек. Неминуче скорочення не лише комлектування (Публічна бібліотека Квінс заявила, що не зможе купити жодної книжки в цьому році), але й режиму роботи бібліотек, які будуть вимушені оголосити бодай один вихідний день, або скоротити години роботи. "Куди підуть наші діти, якщо бібліотеки будуть зачинені?", "Коли я піду в бібліотеку, якщо вона працюватиме лише до 5-ї?", і навіть "Якщо я раптом посварюсь з дружиною, куди мені піти?":-) - звучало у виступах.  Скорочення годин роботи публічних бібліотек дійсно є соціальною проблемою міста, і про це говорять вголос!   


Президент  NYPL  Dr. Paul LeClerc разом з левиком-символом бібліотеки. До речі, бюджет цієї бібліотеки лише на третину фінансується містом, інше - приватними фондами. Мабуть тому він не дуже сумний:-)








PS. Знаю кілька поважних бібліотек в Україні, які залишилися без передплати в цьому році. Знаю багато бібліотек, які роками не купують книжок. Знаємо, скільки закрилось бібліотек за останні 20 років. І не пам"ятаю жодного публічного мітингу на захист.   

9 коментарів:

  1. Залишається тільки заздрити такій читацькій активності.((
    А ми наших користувачів роками "привчали" (за різних причин, як об'єктивних, так і суб'єктивних...) до відсутності необхідних їм книжок. Ось і маємо результат. А тепер б'ємо на сполох і: бігаємо за ними...,їздимо різними видами транспорту...,рекламуємо себе в магазинах, кавярнях..., чого тільки не робимо...
    Але якість та кількість фондів більшості наших бібліотек не задовольняють читацького попиту. ((
    Ймовірно, нашим бібліотекам вже самім потрібно організовувати такі мітинги.

    ВідповістиВидалити
  2. Погоджуюсь. Такі речі якщо і не вплинуть безпосередньо на чиновників одразу, але ж формуватимуть громадську думку! А під лежачий камінь...

    ВідповістиВидалити
  3. Маю певні сумніви щодо готовності наших співвітчизників вийти на мітінги з цього приводу. Нещодавно було оприлюднено результати опитування - хто з якого приводу готовий вийти на вуличні протести.В основному - економічні питання. Правда, на скаільки я пам'ятаю, про культурно-просвітницьки права в опитуванні ніц не було...

    ВідповістиВидалити
  4. Скорочення бюджетів бібліотек - економічне питання (як верхівка айсбергу), за яким весь айсберг соціально-культурних проблем в суспільстві. От тільки пані Оля права: чи готове суспільство нас підтримати?

    ВідповістиВидалити
  5. Бібліотекарі самі не вийдуть. А директори більшості бібліотек ще й візьмуть на олівець своїх працівників "готових вийти".

    Позиція влади буде закритою, але лаконічною - Що хоч зарплату, чи передплату?

    ВідповістиВидалити
  6. "А директори більшості бібліотек ще й візьмуть на олівець своїх працівників "готових вийти".

    Це, на превеликий жаль, дійсно так і є. Якби ж всі директори були, як пані Тетяна, то може щось і зрушилось.

    ВідповістиВидалити
  7. @olga: А раптом пані Тетяна макіавелістка?=)

    ВідповістиВидалити
  8. Ну і жарти у Вас, Пане бібліотекарю! ))
    Пані Тетяну в цьому навіть не запідозриш. ))

    ВідповістиВидалити
  9. Для ПБ, очевидно, всі директори - автократи:-)
    Треба вірити в людей, ПБ!:-)
    Хоча щодо Маккіавеллі можна подискутувати,ну, наприклад ось так: теорія Бібліотеки як органічної системи, що керується власними законами розвитку і задовольняється самовиправданням з огляду на свій розквіт.:-)

    ВідповістиВидалити