понеділок, 4 квітня 2011 р.

Де зберігати цифровий контент

     Наукова комунікація має, як відомо,  4 основних складових: 
1.  «Реєстрація» нової ідеї чи дослідження
2.  «Сертифікація» якості дослідження
3.  Інформуванню про дослідження та його результати  (через публікацію в науковому журналі, передусім)
4. «Архівування» результатів дослідження для майбутніх доступів та використань.
      Перші три складових якраз забезпечені журнальною моделлю, перевіреною вже століттями, випробуваною й надійною, бо її серцем є система «рееr review”- незалежного експертного оцінювання кожної статті - атомної одиниці наукової інформації.   .
      Четверта складова – архівування, зберігання, збереження – завжди були прерогативою бібліотек (для друкованих видань). А у світі новітніх технологій?
      Нині вже 20 % світових статей - у відкритому доступі, сподіваємось, що це число лише зростатиме. Зростає й кількість е-only журналів (що існують лише в е-вигляді, не мають паперового варіанту). Хто дбає про їх збереження?  Може репозитарій? Але жоден репозитарій не може гарантувати, що стовідсотково "відворить" зміст журналу. Жоден е-журнал (власне, його видавництво) не може гарантувати що зберігатиме  (підтримуватиме і т.д.) довгий час в незмінному вигляді всі публікації (включно з оглядами, коментарями, примітками про конференції тощо). А скільки журналів припиняють своє існування, і "щезають"? 
        Бібліотека в епоху е-журналів фактично не володіє ними, а лише оформлює передплату на якийсь термін (є вийнятки, але як правило це так). Журнали вільного доступу так само бібліотека не зберігає, не архівує. І хто відповідальний за те, щоби журнали, наприклад, 2011 року були доступні  читачам хоча б 2051?  
        Наш проект Вернадки (портал наукової періодики), здається, дійсно гарним виходом, але потребує ще досить багато узгоджень щодо авторських прав, механізмів поновлення, внесення бекфайлів, створення метаданих для статей і т.д. Бажаємо успіхів проекту, і віримо, що все це не закінчиться одного разу:-) 
       Але ось звернула увагу на такий цікавий  міжнародний проект -  PORTICO
Cервіс цифрового зберігання, розпочатий  ITHAKA в 2002 р. в межах проекту від Andrew W. Mellon Foundation, нині один з найбільших подібних проектів в світі.
      Проект пропонує бібліотекам та видавництвам гарантоване ЗБЕРІГАННЯ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ е-журналів, е-книг  та інших наукових цифрових документів. Нині вже 712 бібліотек  та 121 видавців з 14 країн світу "здають" сюди свої цифрові документи ( колекція нараховує  12 049 назв журналів та  майже 6 тис. назв е-книг).  Участь в проекті - платна. Вираховується за досить складною формулою (для бібліотек: обсяг фондів взагалі та  цифрових ресурсів, умов доступу і т.д, для видавців - відповідно інша). Тобто бібліотеки та видавці СПЛАЧУЮТЬ проекту за якісний сервіс зберігання та збереження, а також організації доступу до ресурсів.  Очевидно,  порахувавши витрати, які би вони самі несли за подібний сервіс. 
Можливо, досвід був би корисним у  організації нашої "Бібліотеки 21", про яку багато говорять, але мало хто вірить:-)       





7 коментарів:

  1. Парадоксальність бібліотек: постійно не вистачає грошей на нове і нема де зберігати старе.

    Фізично зберігати е-журнали не важче ніж паперові, головне вірно все організувати. Як це "вірно" спитаєте?) Теоретично про це можна сперечатись безкінечно...

    ВідповістиВидалити
  2. Мова ж не про "можна", а про те, що бібліотеки не отримують е-журнали у своє володіння, як правило, а лише передплачують доступ. То як вони можуть зберігати те, що їм не належить? А у видавців інші функції, ніж збереження, важливіші. От і дискусія, чи хтось взагалі збереже.

    ВідповістиВидалити
  3. ...зберігати те, що їм не належить?..

    Зберігати все - це не завдання бібліотеки. А найпотрібніше - прийняти в дар.

    ВідповістиВидалити
  4. Ага, оце сидить Elsevier чи Springer, наприклад, і думу гадають: як же ж подарувати бібліотекам свої журнали:-)
    А от зберігати всі журнали - не завдання бібліотеки? Ви серйозно?

    ВідповістиВидалити
  5. Я серйозно, а Ви не плутаєте архів з бібліотекою?

    ВідповістиВидалити
  6. Як щодо кумулятивної функції? і журналу як складової документного фонду бібліотеки? архів, начебто, збирає інші типи-види документів... Але це вже поза темою:-)

    ВідповістиВидалити