суботу, 16 квітня 2011 р.

"Перемен, мы ждем перемен": 10 принципів чи 5 законів

"Все має змінитися для того, щоб все лишилось як було"  
                                (Дж.Лампедуза) 
     
      На одному  дружньому блозі, (який чомусь наче лише про "события на 3-м этаже" однієї поважної ОУНБ), нині з"явилась незаперечна, хоч і анонімна (Автора! Автора!) рекомендація "10 принципов, которые нужно знать, чтобы работать в библиотеке". 
     Що ж, таких "рецептів"професійної майстерності  немало було у всі часи, і кожному є що сказати. З чимось із запропонованого Третім Поверхом погоджуюсь, з чимось категорично ні: наприклад, про здатність до змін як основну рису бібліотекаря... А як же Любов до Книги? Повага до Читача? До традицій? І як саме  бібліотекар "должен быть готов активно бороться с отжившими методами работы", і хто знає, що таке "отжившие методы"? І які саме 40 спеціалізацій пропонується виконувати бібліотекарю ("швец-жнец-на дуде игрец-в хоре певец" і т.д., це ясно, що ще?:-) 
... Колись (вже 80 років тому!)  індійський вчений Ш. Ранганатан сформулював 5 основних законів бібліотечної справи: 
  1. Книги — для того, щоб ними користуватися.
  2. Кожному читачу - відповідну для нього книгу.
  3. Кожна книжка має свого читача.
  4. Бережіть час читача.
  5. Бібліотека — живий організм, що розвивається.
 Як на мене, класика. Хоч час,технології, нові віяння вносять ДОПОВНЕННЯ в кожен з цих законів (кожному користувачеві - свій РЕСУРС!) , основне лишається  незмінним. Філософія  нашої справи: Книга (в усіх поняттях документу), читач та бібліотека. Тож зберігаємо традиції чи будемо активно змінюватися?

Джерело: Ranganathan, Shiyali Ramamrita. Five laws of library science. Madras: Madras Library Association, 1931.
Раджу почитати ще статтю В.Копанєвої

8 коментарів:

  1. Бібліотека не повинна змінюватись, вона має розвиватися

    ВідповістиВидалити
  2. Будемо активно розвиватися, зберігаючі традиції! ))
    Можливо, колеги саме це і мали на увазі, коли писали про зміни, чітко не усвідомлюючі різниці між ціми категоріями?..
    А стосовно "отживших методов работы", то, як ви дивитесь на це : "новое - это хорошо забытое старое"?..

    ВідповістиВидалити
  3. От я і хотіла пригорнути увагу: "ретропогляд" на всім відомі закони, і не варто придумувати ровера... І як кажуть японці (а ми погоджуємось?!!!): "бесполезно грести сильнее, если ты гребешь в неправильном направлении". Знати б ще де той напрям:-) Змінювати щось на краще варто з усвідомленням не лише "мы старый мир разрушим, до основанья", але і знати що будувати "затем".

    ВідповістиВидалити
  4. Я с Вами согласна, что библиотека должна развиваться, так как библиотечные ГОСТЫ и законодательную базу никто не отменял!

    ВідповістиВидалити
  5. Ваши замечания на счет (Автора! Автора!) мы учли! Первоначально как то упустили этот момент из виду!
    А вот на счет изменений - всё меняется, как библиотекари так и библиотека в целом! И сейчас, практически все библиотечные работники умеют намного больше, чем просто обслуживать читателей и выдавать им книжки! )))

    ВідповістиВидалити
  6. Спасибі, пані Natali, я не сумніваюсь у необхідності змін бібліотеки в сучасних умовах (Див.5 Закон "Бібліотека — живий організм, що розвивається"). Щоби тільки не забули нашу основну місію за цими змінами.

    ВідповістиВидалити
  7. Основную миссию мы будем выполнять всегда! Ведь библиотека создана для читателя! И без него она вообще потеряет свой смысл

    ВідповістиВидалити