середу, 9 березня 2011 р.

НТШ в Нью Йорку

     В останню суботу зими мала виступ в Науковому Товаристві ім.Т.Шевченка в Нью-Йорку, цьому знаному осередку української науки та культури поза межами материкової України. 
Від початків свого заснування 1873 р. у Львові, НТШ вело широку діяльність в Україні до 1939 р., аж до часу ліквідації Товариства радянською владою. НТШ відновилося 1947 р. у Західній Европі та в Америці, 1949 р. - у Канаді, 1950 р. - в Австралії, а в Україні - лише у 1989 р.  
       У США, з часу свого заснування 1947 року, НТШ веде  досить активну наукову діяльність у галузях україністики. Різні секції НТШ: Філологічна, Історико-Філософська, Мистецтвознавча, Суспільних наук, Математично-фізико-технічна та Медико-біологічна.
 Управа НТШ в Америці працює у Нью-Йорку, де має власний  будинок, в якому знаходяться бібліотека, архіви, зала для виступів. НТШ організовує конференції, семінари, лекції, має спеціальні гранти для дослідників, організовує конкурси тощо.
Nota bene!  На сайті НТШ звернуіть увагу на корисні словники: 
та ін. . 


2 коментарі:

  1. Сайт у нематерикового товариства схоже також з 1947 року. Ну серйозно, як у 2011 році можна вести активну наукову діяльність з такою палкою-копалкою?

    ВідповістиВидалити
  2. Згодна, більш суттєвим у мене було питання щодо оцифровки повного сету Записок НТШ, або архівних матеріалів... Таких планів нема. В штаті всього кілька співробітників, інші - волонтери.
    Всі діаспорні інституції такого гатунку - НТШ, УВАН в Канаді чи США, УВУ, українські бібліотеки-архіви по світу тощо - виконали свою місію розвитку, збереження та примноження культури, науки, освіти в часи, коли це було неможливим або складним в батьківщині. Вже 20 років як мала би діятио бодай якась державна програма підтримки цих установ чи повернення фондів до України, хай хоча б в оцифрованому вигляді. Там справді безцінні фонди, до яких вряди-годи "долітає" справді спраглий і небідний:-) дослідник...

    ВідповістиВидалити