середу, 23 березня 2011 р.

"Книги дружат с детворою": малята в університетській бібліотеці

Emporia University в маленькому однойменному містечку в серці штату Канзас, чесно, не додав мені особливих новин про статус університетської книгозбірні в США: все ті ж прекрасні умови для студентів та викладачів, комп’ютери (в т.ч.  «напрокат»), ресурси, книги (не вистачить своїх, привезуть по МБА), відео, фільми, кімнати для групових чи індивідуальних занять… Особливої затишної атмосфери додає чарівна провінційність маленького одноповерхового американського містечка, де розташовано  університет (до речі, державний!), та спілкування з моїм давнім знайомим, Джоном Шеріданом, який тут з минулого року директор (або як тут кажуть декан!) університетських бібліотек та архівів, а в далекому вже нині  1996 півроку за проектом стажування від Американської Бібліотечної Асоціації допомагав моїй Могилянській книгозбірні у впровадженні проекту автоматизації.
  Але ось щось незвичне: в бібліотеку привели групу малят, на вигляд від 3-х до 5 років, які тут (судячи з вільної поведінки) не вперше, впевнено розташувавшись на підлозі, поки дорослі про щось домовляються,  і веселим щебетанням порушуючи все ж академічну тишу.  На моє здивоване запитання, Джон так само здивовано відповів «Чому ні?» (причім українською, недаремно всі півроку в Україні він її наполегливо вчив, дивуючи, певно, багатьох в той час, та на жаль, і в наш теж, коли дехто не зміг за багато років освоїти…).   
   Цілий поверх в університетській бібліотеці відведено під дитячий відділ з усіма притаманними сервісами та ресурсами. Справа в тому, що в університеті є педагогічний (в нашому розумінні:-) факультет, отже тут студіюють  майбутні вчителі, а тут – в бібліотеці! - у них є площадка для реальної практики. Ну, а чому б майбутнім вчителям не «вийти в поле»: до шкіл, зрештою, до дитячої бібліотеки міста, наприклад? 
       Моє запитання Джон не зрозумів, а чому би дітям не прийти в університетську бібліотеку?  До речі, в його обов’язках, крім всіх інших! – конкурс дитячої літератури. Саме він, директор університетської книгозбірні, переглядає всі дитячі книжки, що надійшли на конкурс, організовує обов’язкове голосування за кращу книгу серед усіх (!) школярів штату, організовує сам конкурс (із запрошенням авторів) в бібліотеці… Згадався наш конкурс  на кращого читача серед 13-літніх…    
І отже, цілий поверх-відділ в університетській бібліотеці – типова публічна дитяча бібліотека, з ігровою кімнатою, з відповідними меблями, з досить непоганим фондом ( і для дітей, і для педагогів). Мені сподобалось: малі внесли якусь особливу емоційну атмосферу в університетську бібліотеку, дитячий відділ серед дорослих студентів сприймається тут якось невимушено і природньо, в бібліотеці відчуваєш себе як у великій родині, де є і старші, і малі… Студенти-майбутні педагоги разом із педагогами справжніми читають малим, допомагають їм увійти в світ літератури, а заодно прищеплюють повагу до Бібліотеки. Дійсно, як каже Джон, а тепер і я за ним «Чому ні»???
    Крім цього, ще кілька фото з «життя» цієї рядової бібліотеки звичайнісінького університету: відкритий доступ до всього фонду на 6 поверхах (навіть ці мобільні стелажі  пропонується «відкривати» самому), 


величезна колекція фільмів (і для навчання, і для «душі»),





імітація навіть кав''ярні в просторих  читальних залах – так зручніше? звичніше? 
 Індивідуальні кімнати (щоправда в дверях прозоре скло) для занять, чи зручними диванчиками для студенток-мам з дітьми… 




 От тільки в підвальному приміщенні (без вікон) бібліотека нагадує про те, що ми в Канзасі, а тут все ж бувають нещадні торнадо, і саме тут є місце, де можна сховатися від стихії… 







На моїй презентації Джон ще раз нагадав про своє перебування в Україні, і навіть презентував аудиторії газетку, що Могилянська бібліотека від щирого серця приготувала йому, що – чесно! – зворушило! Зберегти цей клаптик паперу в усіх його мандрах та серці, спасибі, Джон-Іване!.
До речі, Джон не тільки «директорствує», але й викладає тут, в Бібліотечній Школі Університету. В червні збирається із своїми студентами в Україну, на тижневий курс, присвячений «міжнародному (пострадянськомуJ) бібліотекознавству.
 Порадьте, які бібліотеки включити їм в маршрут? (Вірогідно Київ, Львів, що ще?) Хто готовий прийняти американських студентів? 
Пишіть!

1 коментар:

  1. Дякую, на запит відгукнулись Суми, чи ще хтось готовий до зустрічі з майбутніми американськими колегами-бібліотекарями? Львів, відгукніться...

    ВідповістиВидалити